Hlavní obsah

Poslanci o řediteli BIS nerozhodnou. Blokuje to Babiš a SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Řediteli BIS Michalu Koudelkovi skončí mandát už 15. srpna. Neví se, jestli bude pokračovat. Nebo zda kontrarozvědka dostane nového šéfa.

Reklama

aktualizováno •

Michalu Koudelkovi končí mandát příští týden. Vláda ho zřejmě nestihne prodloužit ani jmenovat nového ředitele kontrarozvědky.

Článek

Podle původních plánů se měli poslanci v pátek v půl osmé ráno sejít, aby projednali, jestli má Michal Koudelka pokračovat dalších pět let jako ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS).

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Schůze bezpečnostního výboru Sněmovny k této vysoce citlivé věci se ale tento týden neuskuteční. Její svolání fakticky blokuje premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda výboru Radek Koten z SPD.

„Míč mají nad sítí tihle dva pánové. Ale evidentně zvolili vyhnívací taktiku,“ řekl Pavel Žáček, místopředseda výboru za opoziční ODS.

Premiér Babiš mezitím oznámil, že hodlá o budoucnosti Koudelky v pondělí jednat s vicepremiérem Janem Hamáčkem. Poté chce oznámit stanovisko vlády.

Celý příběh se má takto: řediteli kontrarozvědky Koudelkovi, oceňovanému i v zahraničí, končí v polovině srpna pětiletý mandát. Premiér Babiš stál vždy při něm, naopak prezident Miloš Zeman pravidelně opakuje, že Koudelka pokračovat nesmí – a při každé příležitosti také zpochybňuje práci kontrarozvědky například ve vztahu k ruským kyberútokům nebo při výbuchu ve Vrběticích.

Jenže Babiš potřebuje Zemana kvůli říjnovým volbám a nechce si ho rozzlobit. Chce, aby ho prezident pověřil sestavením nové vlády.

Takže ačkoli o jmenování ředitele BIS rozhoduje vláda, Babiš po pondělním jednání na Hradě prohlásil, že tuhle záležitost projedná bezpečnostní výbor Sněmovny. A teprve pak se uvidí.

Babiš sice poslal výboru žádost o svolání schůze, dokument ale nebyl formálně v pořádku – například chybělo, podle jakého zákona se má bezpečností výbor sejít. Premiér chybu neopravil a předseda Koten proto sdělil České televizi, že se schůze neuskuteční.

„Přitom je to věc, která se dá udělat za pět minut,“ prohlásil Žáček z ODS.

Druhá možnost je, aby schůzi svolal předseda výboru Koten, jehož SPD je proti Koudelkovu pokračování ve funkci. Ale ani Koten se k tomu nemá. Seznam Zprávy se snažily získat jeho vyjádření, předseda výboru však nezvedal telefon ani neodpověděl na zprávu se žádostí o rozhovor.

Teoreticky by ještě mohli požádat o svolání výboru sami jeho členové, potřebují k tomu alespoň osm hlasů. Podle Žáčka by neměl být problém je mezi opozičními a koaličními poslanci sehnat. Nejdříve se ale chtějí na celou situaci ptát premiéra na páteční schůzi Sněmovny.

A existuje ještě jedna možnost: výbor by se mohl konat příští týden, aby od 15. srpna BIS nezůstala bez ředitele. Jeho jmenování na další období pak musí stvrdit vláda, která se však v příštích dvou týdnech nesejde – ministři mají dovolenou.

„Je opozice, která má v tom jasno a už si vybrala svého kandidáta. Jiné strany zase říkají, že to máme nechat na příští vládu. Takže já myslím, že to v nejbližších dnech vyřešíme,“ uvedl Babiš ve čtvrtek, když se ho novináři ptali, jak to bude s Koudelkou dál.

Opozice si myslí, že Babiš ve skutečnosti problém s BIS – hlavně kvůli obavě z prezidenta Zemana – řešit v nejbližší době nechce. Ostatně po zmíněné pondělní schůzce s prezidentem řekl, že by se o řediteli kontrarozvědky mohlo rozhodovat až po volbách.

Reklama

Doporučované