Hlavní obsah
Online

Poslední rozloučení s Arethou Franklin, na pohřbu královny soulu promluvil i Bill Clinton

Záznam z pohřbu Arethy Franklin.Video: AP

 
aktualizováno •

Pohřeb zpěvačky Arethy Franklin můžete sledovat bez překladu v úvodním videu, nebo textově pod článkem, kam budou doplňována důležitá vyjádření řečníků.

Článek

Ve Spojených státech bude dnes pohřbena americká královna soulu Aretha Franklin, která 16. srpna podlehla ve svých 76 letech rakovině slinivky. Pietní ceremonie se uskuteční v rodinném kruhu s pozvanými smutečními hosty, mezi kterými bude i někdejší prezident Bill Clinton.

Veřejnost se s Franklinovou mohla rozloučit v úterý a ve středu v rotundě detroitského Muzea afroamerických dějin Charlese H. Wrighta, kde bylo její tělo vystaveno v pozlacené rakvi. Uctít památku ženy s výjimečným hlasem přišly tisíce lidí.

Dnešní pohřeb se uskuteční v detroitském baptistickém kostele New Bethel. Při obřadu zazpívají mimo jiné Chaka Khanová, Jennifer Hudsonová, Ronald Isley a Stevie Wonder. Smuteční řeč pak pronese například Clinton, jemuž Franklinová zpívala při inauguraci v roce 1993.

Franklinová ovlivnila na tuzemské scéně zejména Marii Rottrovou a Martu Kubišovou. První žena, která byla v roce 1987 uvedena do rokenrolové síně slávy, tuzemské zpěvačky ovlivnila svým repertoárem, který od ní částečně převzaly, i způsobem zpěvu, říká hudební publicista Jiří Černý.

„Tenkrát v šedesátých letech a na začátku sedmdesátých let patřilo k dobrému tónu něco zpívat z repertoáru Arethy Franklinové,” uvedl Černý.

  • Zazpívala vítězka televizní show American Idol 2004

    Fantasia Monique Barrino-Taylor se proslavila coby vítězka televizní soutěže American Idol 2004. Zpěvačka ze Severní Karolíny je známá svým expresivním projevem na jevišti. Patří mezi nejznámější americké představitele R&B.

  • Bojovníci za lidská práva vzpomínají na podporu Arethy Franklin

    Zakladatel neziskové organizace Rainbow P.U.S.H. Coalition reverend Jesse Jackson, pastor William Barber a bývalý baptistický pastor James Holley vzpomínají na Arethu Franklin. Zejména pak na to, jakým způsobem se zapsala do dějin boje za lidská práva ve Spojených státech.

    Aretha Franklin za svůj život podpořila mnoho charitativních organizací a lidskoprávních neziskovek. Často také vystupovala bez nároku na honorář na podporu projektů, které se zasadily o zlepšení situace Afroameričanů v USA. Spojené státy v tomto směru od padesátých let, kdy Aretha Franklin začala vystupovat, ušly od velký kus cesty, poznamenal reverend Jackson.

  • Producent Ronald Isley spolupracoval s Arethou Franklin mnoho let

    Dalším z řady interpretů je Ronald Isley, který za svůj život spolupracoval se spoustou osobností gospelové a soulové hudby jako producent i umělec.

    Isley, jenž si také nechává říkat Mr. Biggs nebo prostě Mr. B, se původně proslavil jako zakladatel a hlavní zpěvák skupiny Isley Brothers.

    Mr. Biggs spolupracoval s Arethou Franklin na mnoha jejích nahrávkách.

  • Další vystupující je držitelka ceny Grammy Chaka Khan

    Rodačka z Chicaga Chaka Khan, vlastním jménem Yvette Marie Stevensová, je několikanásobnou držitelkou ceny Grammy. Své první sólové album nazvané Chaka vydala v roce 1978, během své kariéry spolupracovala třeba s Ericem Claptonem nebo Rayem Charlesem.

  • Politik, soudce, ochránce lidských práv. Osobnosti vzpomínají na slavnou zpěvačku

    Bývalý detroitský soudce Greg Mathis, poslankyně Brenda Lawrenceová, reverend protestantské církve Logos Assembly Church Donald Parson nebo zakladatel neziskové organizace pro ochranu lidských práv National Action Network Al Sharpton vzpomínají na svoje setkání se slavnou zpěvačkou. 

    Mnoho osobností veřejného života dostalo prostor ke krátkému proslovu. Všichni zmiňují dobré srdce Arethy Franklin a bezprostřední přístup slavné zpěvačky.

  • Vzpomínky a projevy vystřídaly klasické gospely

    Další z vystupujících je poměrně čerstvá držitelka ceny Grammy Tasha Cobbs Leonardová, která si toto hudební ocenění vysloužila v roce 2015 v kategorii gospel a současná křesťanská hudba.

    Záda jí kryje ještě o mnoho slavnější gospelová zpěvačka Shirley Caesarová, která za svoji kariéru trvající od roku 1951 nasbírala dokonce jedenáct cen Grammy.

    Devětasedmdesátiletá Shirley Caesarová bývá označována za první dámu gospelu. K jejímu zpěvu se přidává celý sál, lidé zpívají a tleskají do rytmu.

  • Bill Clinton: Když jsem ji poprvé potkal, necítil jsem se jako prezident, ale jako fanoušek

    „Když přišla Aretha Franklin, stáli jsme před ní nikoliv jako prezident a jeho první dáma, ale jako fanoušci vzhlížející ke skutečné hvězdě,“ popsal bývalý prezident Spojených států své první setkání s královnou soulu.

    Bill Clinton se s Arethou potkal mnohokrát během své politické kariéry i po ní. Jako registrovaná členka Demokratické strany Aretha Franklin před pětadvaceti lety zpívala na Clintonově prezidentské inauguraci.

    Na konci svého projevu Clinton pustil do mikrofonu jednu z nahrávek slavné zpěvačky ze svého mobilního telefonu.

  • „Na rozdíl od ostatních královen, ona si ten titul vysloužila“

    Bývalý ministr spravedlnosti Eric Holder je jedním z několika vrcholných amerických politiků, kteří přišli, aby svým projevem uctili památku Arethy Franklin. „Na rozdíl od ostatních královen, ona svůj titul nezdědila, vysloužila si ho,“ zaznělo z úst ministra spravedlnosti Obamovy administrativy.

    Holder byl prvním Afroameričanem, který zastával pozici šéfa resortu spravedlnosti ve Spojených státech amerických.

  • 60 let hudební historie. Seznam úspěchů Arethy Franklin je úctyhodný

    Po rodinných vzpomínkách a také hudební poctě přímo od členů rodiny přichází na řadu nekrolog se základními fakty ze života slavné zpěvačky.

    Aretha Franklin získala celkem 18 cen Grammy, čímž se stala druhou nejúspěšnější držitelkou této ceny v historii. V roce 1987 byla jako první žena v historii uvedena do rokenrolové síně slávy.

    V každém případě se jedná o jednu z nejlepších a nejslavnějších zpěvaček historie populární hudby.

    Aretha Franklin se proslavila jako gospelová zpěvačka. Během dlouhých šesti dekád úspěšné kariéry se potýkala s nejrůznějšími hudebními styly od popu přes funk po jazz, nejčastěji ale bývá označována za královnu soulu.

  • V doprovodu harfy zní Ave Maria, první klasická hudba večera

    Zpěvačka Alice McAllister Tillman zpívá Ave Maria. Sálem tak poprvé zní klasická hudba, a to v doprovodu harfy.

  • Gospel v podání Vanessy Bell Armstrongové zvedá lidi ze židlí

    Gospelová zpěvačka Vanessa Bell Armstrongová spolu s The Williams Brothers zvedla většinu přítomných opět ze židlí, pohřební ceremoniál je podle očekávání jedinečnou hudební událostí. Kapela dál jamuje a nechce přestat, spoustu lidí tančí.

  • Rodina Franklinových vzpomíná na Arethu

    Vaughn, Cristal, Victorie a Jordan Franklinovi vzpomínají na svoji slavnou příbuznou. 

    Pro vnučku Victorii byl zpěv její babičky jedním z prvních zážitků, na které si vzpomíná ze svého dětství.

    Vystoupit před sálem plným lidí není pro pozůstalé vůbec jednoduché.

  • Biskup se přidal k tanci, párty se rozjíždí

    Biskup několikrát vyzval všechny přítomné, aby se chovali jako v kostele a do šedesáti vteřin přestali hrát, zpívat a tancovat. Nakonec se sám přidal k tanci.

  • Známá lékařka přednesla smuteční kondolence

    Známá newyorská lékařka Barbara Sampson se zhostila oficiální smuteční kondolence pozůstalým.

  • „Je můj život zbytečný?“ The Clark Sisters pokračují v show

    Písní Is My Living In Vain v podání The Clark Sisters pokračuje hudební program. Představení se nese v exhibičním duchu, po několika vážných až politických projevech přišla ke slovu muzika. Publikum živě reaguje.

  • „Aretha byla feministkou, když to ještě nebylo v módě“

    Na adresu Arethy Franklin zaznělo spoustu krásných slov. Řečníci vyzvedli její nezištnou práci pro baptistickou církev a celou chicagskou komunitu.

    Aretha Franklin bojovala celý svůj život za lidská práva. Zasadila se o respektování afroamerické komunity, silně podporovala potomky původních obyvatel Ameriky a utiskované národy po celém světě. Finančně podporovala  řadu organizací hájících lidská práva.

  • Na počest zpěvačky bude městský amfiteátr přejmenován na Aretha Franklin Park

    Koncertní prostor pro šest tisíc lidí na břehu řeky bude přejmenován z původního Chene Park na Aretha Franklin Park. Oznámil to starosta Detroitu během svého projevu.

    V městském amfiteátru probíhá každý rok mnoho kulturních akcí, především koncerty ve stylu klasického soulu, jazzu nebo rhythm and blues.

  • Ariana Grande pokračuje v hudebním programu

    Po několika proslovech pokračuje hudební program v podání vycházející hvězdy jménem Ariana Grande.

    Skladba (You Make Me Feel Like) A Natural Woman je další z řady hitů Arethy Franklin.

  • Zástupci radnice pronášejí své projevy

    V krátkém sledu vystupují se svými projevy starosta a členové městské rady města Detroit.

    Podle starosty Detroitu Mika Duggana byla Aretha Franklin a celá její rodina posledních padesát let nedocenitelným přínosem pro celé město.

    Po projevech místních politiků bude pokračovat hudební program, vystoupí zpěvačka Ariana Grande.

  • Jako první vystupuje zpěvačka Faith Hill

    První z řady slavných osobností, které dnes vystoupí, je zpěvačka Faith Hill. Zpívá s doprovodem sboru a zřejmě i velké části publika.

Hlavní zprávy