Hlavní obsah

Přehledně: Vyhněte se zdražování pošty. Online řešením hodně ušetříte

Za některé poštovní služby si lidé připlatí.

Reklama

Lidé si připlatí za doporučené psaní nebo poštovní poukázky. Česká pošta totiž zdražuje některé své služby. Většina z nich jde však řešit mnohem levněji. A navíc online z domova.

Článek

Česká pošta na svých webových stránkách zveřejnila nový ceník svých služeb. Od prvního dubna některé z nich podraží – zhruba o deset procent.

Lidé si připlatí například za doporučené nebo cenné psaní. Zdražují také poštovní poukázky.

Poštovní poukázka A slouží k tomu, když chcete někomu poslat peníze na účet. Typ B pak využijete, pokud vám někdo posílá peníze ze svého účtu. S poukázkou si pak dojdete na poštu a dostanete peníze v hotovosti. Poukázka C se používá pro převod peněz v režimu hotovost–hotovost. Posledním typem je pak poukázka typu D, která slouží stejně jako předchozí typ. Rozdíl je ale v tom, že poukázka D má garantovanou lhůtu výplaty jeden pracovní den ode dne podání.

Ke změnám v ceně naopak nedochází u balíků. Od března 2019 se cena za balík neurčuje podle váhy, ale podle podle velikosti do čtyř cenových kategorií S, M, L a XL. Nemění se ani cena za obyčejné psaní.

Online řešení

Většina zmíněných služeb se nicméně dá řešit online. Pro využití online služeb České pošty budete potřebovat datovou schránku, jejíž založení a vedení je zdarma. Zřídit datovou schránku si můžete buď online, na pobočkách Czech POINT, nebo poštou.

V nastavení datové schránky si pak stačí aktivovat příjem poštovních datových zpráv. Příjem těchto zpráv je také zdarma.

Platbu za odesílání si nastavíte podle toho, co pro vás bude výhodnější. Možnosti jsou dvě: buď na smlouvu, nebo za kredit. V prvním případě uzavřete smlouvu a poplatky za služby hradíte na základě faktury. Pokud posíláte datové zprávy nepravidelně a v menším počtu, vyplatí se spíše využít kreditní systém. Peníze si na něj můžete nahrát v datové schránce nebo na webu České pošty.

Další výhodou posílání dokumentů přes datové schránky je garantované dodání (včetně toho, že jste zásilku poslali včas) a prokazatelnost, že jste dokument skutečně odeslali. Ušetříte také čas, protože datové zásilky posíláte přímo ze svého počítače a nemusíte nikam chodit ani nic tisknout.

K čemu se dá využít poštovní datová zpráva

Poštovní datovou zprávou můžete posílat například doporučené zásilky, faktury, upomínky, smlouvy, objednávky, potvrzení nebo certifikáty, zkrátka to, u čeho chcete právně prokázat, že jste dokument odeslali v pořádku a včas. Poštovní datovou zprávu si mohou vzájemně posílat právnické osoby, podnikající fyzické osoby nebo občané.

Zdroj: Česká pošta

Ruku v ruce se zdražováním některých klasických zásilek se navíc zlevňují datové poštovní služby.

Z 15 na 5 korun zlevňují poštovní datové zprávy. Pomocí nich můžete odesílat už zmiňované faktury, smlouvy nebo doporučené zásilky (v porovnání s papírovou variantou ušetříte 47 nebo 54 korun). Na pět korun zlevňují i odpovědní a dotované datové zprávy.

Změna ceníku se týká pouze datových zpráv mezi podnikateli a občany. „Komunikace prostřednictvím datových schránek, ve které je na straně odesílatele nebo příjemce orgán veřejné moci, je i nadále pro uživatele zdarma,“ uvedl už dříve pro SZ Byznys mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

V době nouzového stavu jsou navíc služby poštovní datové schránky zdarma.

Co se týká zdražených poštovních poukázek, nesporně levnější a pohodlnější variantou, jak poslat peníze, je internetové bankovnictví. Využívají ho miliony Čechů a mnoho jeho služeb je zdarma (případně za nižší poplatky v případě expresní platby než u poštovní poukázky).

Reklama

Doporučované