Hlavní obsah

Potíže v KSČM. Poslanci zůstali mimo volební hru, Filip je doma až druhý

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Reklama

Podoba kandidátek navržená regionálními straníky je nepříjemným překvapením pro některé poslance za KSČM. Aby vůbec mohli obhajovat mandát, musí za ně orodovat vedení strany.

Článek

Poslanec Pavel Kováčik je po šéfovi strany Vojtěchovi Filipovi jednou z nejvýraznějších tváří českých komunistů. Přesto nyní bojuje o to, zda bude moci jít do sněmovních voleb.

Straníci na Vysočině Kováčika vůbec nedali na kandidátku. Ústředí se politického matadora zastalo – a na jeho žádost se v kraji bude o jeho kandidatuře rozhodovat znovu.

Podle informací Seznam Zpráv ale Kováčik nemůže počítat s tím, že by byl lídrem kandidátky. V minulých volbách se přitom v kraji do Sněmovny dostal jako jediný komunista právě z předního místa.

„Proces nominace je v běhu“, řekl Seznam Zprávám stroze Kováčik.

Jedničkou kandidátky má zůstat Kováčikův kolega z třebíčského okresu Josef Zahradníček, který komunisty ve Sněmovně zastupoval v minulém volebním období. Momentálně je sněmovním náhradníkem – v minulých volbách přeskákal ze šestého místa těsně za jediného postupujícího Kováčika.

„Pan Kováčik nedostal tolik nominací jako Josef Zahradníček,“ říká k situaci šéf okresní organizace v Třebíči Marek Nevoral.

Filip až druhý

Kováčik ale není jediný komunistický poslanec, který má letos s umístěním na kandidátce potíže. Například předseda strany Vojtěch Filip je na domovské jihočeské kandidátce až druhý. Lídryní je šéfka místních komunistů Alena Nohavová.

„Je to rozhodnutí členů jihočeského krajského výboru,“ reagovala na nezvyklou situaci Nohavová. Vojtěch Filip při hlasování o lídrovi získal jen sedm hlasů, Nohavová dvojnásobek.

A do třetice – v severních Čechách vede boj o místo na kandidátce s místními straníky poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Komunisté v Ústeckém kraji ji na své kandidátce nechtěli, ústředí strany jim ji ale nadiktovalo na druhé místo za krajského šéfa Jaroslava Komínka.

„Její okresní výbor v Mostě ji nenavrhl,“ vysvětloval nezařazení političky Komínek.

Změnu z ústředí pak tamní politici berou jako příkoří překračující literu stranických pravidel.

Seznam Zprávám následně Komínek potvrdil, že se Severočeši již jednou snažili nařízení umístit na kandidátku Aulickou Jírovcovou neúspěšně zrušit. Jak dále naloží s nechtěnou političkou, nechtěl předjímat.

Kampaň po vlastní linii

Neshody přecházející až do osobní roviny Seznam Zpráv potvrdila i sama poslankyně Aulická Jírovcová. „Myslím ale, že to není názor celého kraje. Dost lidí mi fandí, proto jsem přistoupila i na ono doplnění ústředním výborem,“ říká k tomu politička, která v současnosti ve Sněmovně působí druhé volební období.

A jak chce se svými kolegy, kteří ji odmítají, vést kampaň? „Nebudu se bránit spolupráci, když tak pojedu kampaň po vlastní linii,“ uvedla Aulická Jírovcová.

Komunisté nejsou jedinou stranou, kde současní poslanci bojují o místa na kandidátkách. Seznam Zprávy již popsaly nespokojenost mnohých poslanců a poslankyň za ANO, kteří se na kandidátkách vůbec neobjevili, nebo propadli na nižší, nevolitelné příčky. Ostatně ani šéf poslanecké frakce Jaroslav Faltýnek zatím nemá určené místo, z nějž bude v letošních volbách kandidovat.

Stejně tak zatím není na kandidátce Hamáčkův stranický zástupce, brněnský poslanec Roman Onderka. Jihomoravská ČSSD jej prozatím umístila na pozici posledního náhradníka.

Reklama

Doporučované