Hlavní obsah

Pracovníci Divadla Petra Bezruče v Ostravě navštěvují seniory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pracovníci se seniory v moravskoslezských domovech pořizují rozhovory na téma první láska. Zajímavé osudy pak zveřejňují na sociálních sítích. Projekt nazvali Stará láska nerezaví.

Článek

Na konci projektu by měla vzniknout speciální inscenace. „Nejlépe divadelníci umí vyprávět příběhy a zprostředkovávat je dál. V době, kdy naše domovská jeviště i hlediště zejí prázdnotou, se divadelníci vydali za seniory Moravskoslezského kraje a představí jejich pozoruhodné životní osudy. Pomyslná světla reflektorů propůjčujeme lidem, kteří nejsou v současné situaci slyšet ani vidět, ale rozhodně mají co říct,“ řekla mluvčí divadla Michaela Kubicová.

Jednotlivé příběhy a jejich aktéry již nyní divadelníci představují prostřednictvím krátkých videí na sociálních sítích. Ty nejzajímavější osudy plánují dále rozpracovat například formou scénického čtení a připravují celovečerní inscenaci. Projekt využívá prvky sociálního dokumentárního dramatu skrze autentické výpovědi reálných lidí. Členové uměleckého souboru při celodenních setkáních poodhalují minulost jednotlivých respondentů a oživují jejich staré vzpomínky, zklamání i radosti.

„Přemýšleli jsme, jak bychom mohli v aktuální situaci postihující celou společnost udělat něco prospěšného pro ty, kteří to nejvíce potřebují, a zároveň využili naši přednost – kreativní tvorbu,“ řekla dramaturgyně Anna Smrčková. Dodala, že veškerý kontakt se seniory podléhá přísným hygienickým opatřením. Jednotlivé příběhy zaznamenává fotograf a kameraman Petr Hrubeš. Záměrem tvůrců je kromě získání výchozích materiálů usnadnit seniorům tuto těžkou dobu, kdy jsou často i vinou přísných nařízení naprosto osamoceni.

Reklama

Doporučované