Hlavní obsah

Praha ani po dvou letech nemá firmu pro stavbu lávky v Radotíně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát ani po více než dvou letech nedokončil výběrové řízení na firmu, která by postavila novou lávku přes Berounku v Radotíně místo nynější, která je ve špatném stavu.

Článek

Výběr firmy zkomplikovala stížnost u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který dal za pravdu stěžovateli. Mluvčí Prahy Vít Hofman ČTK sdělil, že magistrát proti rozhodnutí podal rozklad.

Lávka z roku 1994 je kvůli povodním v letech 2002 a 2013 ve špatném stavu. V roce 2014 byla provizorně podepřena ocelovými podpěrami, další zpevnění bylo provedeno v dubnu 2018. Podle tehdejších informací měla být konstrukce nahrazena nejpozději letos.

Magistrát tendr na stavbu nové lávky vypsal v říjnu roku 2018. K výběrovému řízení však na ÚOHS dorazila námitka, podle které podmínky nahrávaly konkrétní firmě. Hofman uvedl, že magistrát podmínky v reakci na stížnost upravil, ale stěžovatel se do tendru nepřihlásil.

Antimonopolní úřad následně rozhodl, že úpravami podmínek mohl být výběr dodavatele ovlivněn, a rozhodl o zrušení tendru. Podle magistrátu výběr ovlivněn nebyl a proti rozhodnutí úřadu podal rozklad. „Jak dlouho bude řízení ještě trvat, bohužel není známo, toto je zcela v dispozici ÚOHS,“ uvedl Hofman.

Na přípravě nové lávky se pracuje od roku 2014. Má být dlouhá 170 metrů a povede jinudy než stávající - na pravém břehu bude napojena na ulici K Radotínu, na levém pak na ulici Nad Berounkou. V tendru byly předpokládané náklady na stavbu stanoveny na 61,9 milionu korun.

Praha má se stavem mostů a lávek dlouhodobě problémy. V prosinci 2017 se zřítila lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou, při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Město nedávno dokončilo stavbu náhrady. Kvůli špatnému stavu konstrukcí město připravuje také opravu řady mostů, nedávno například začala první část rekonstrukce Barrandovského.

Reklama

Související témata:

Doporučované