Hlavní obsah

Praha vytáhne proti korupci: zaměstnanci budou povinni hlásit střet zájmů

Foto: Profimedia.cz

Protikorupční opatření se mají dotknout i pražského dopravního podniku.

Reklama

Hlavní město Praha plánuje zavést ve svých firmách s miliardovými rozpočty mezinárodní protikorupční opatření. Na jejich zavedení aktuálně pracuje i polostátní energetická firma ČEZ.

Článek

Pražské firmy v minulosti přitahovaly korupci jako magnet a vyskytly se v nich kauzy pochybného využívání veřejných peněz. Hlavní město nyní chce, aby firmy operující s miliardovými rozpočty začaly svůj majetek spravovat lépe. „Zavádíme protikorupční normu ISO 37001, aby městské společnosti byly důvěryhodnější. Je to bezpečná záruka toho, že se v městských firmách výrazně sníží korupční rizika,“ řekl pro SZ Byznys pražský radní Adam Zábranský.

Radní už schválili usnesení, v němž se městským akciovým společnostem ukládá implementace protikorupčního systému ISO 37001, což je systém protikorupčního managementu. Zavádět ho bude dopravní podnik, Operátor ICT (provozovatel Lítačky), Pražská plynárenská Holding, Pražská vodohospodářská společnost, Pražské služby, Technická správa komunikací a Technologie hlavního města Prahy, přičemž do poloviny letošního roku mají firmy říct, jak to provedou.

Jde o společnosti, které Praha ovládá ze 100 procent a které pro město zajišťují infrastrukturní služby – ať už jde o dopravu, distribuci vody, nebo správu veřejného osvětlení, případně komunikací. Zároveň jde o společnosti, které mají obrat v řádech miliard korun.

„Je to robustní systém, který řeší například dary, pohoštění, střety zájmů, konkurenční výdělečnou činnost, komunikaci s obchodními partnery, prověřování zaměstnanců či obchodních partnerů,“ říká k této ISO normě Leopold Černý z poradenské společnosti Screening Solutions, která tato opatření firmám pomáhá zavádět.

Co je norma ISO 37001

- účelem standardu je pomoci organizacím vytvořit, implementovat a průběžně zlepšovat protikorupční systém řízení s cílem efektivně předcházet a řešit korupci

- opatření a kontroly vyžadované standardem ISO 37001 představují globální protikorupční „dobrou“ praxi a rámcově vychází z mezinárodní protikorupční legislativy, například amerického zákona Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), britského Bribery Act či protikorupčních zásad mezinárodních dohod Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) a Organizace spojených národů (OSN)

- zaměřuje se na korupci a úplatky poskytované i přijímané organizacemi ze soukromého i veřejného sektoru včetně uplácení prostřednictvím třetích stran; v praxi jde například o to, aby jeden dokument neviděly jen dvoje oči, ale čtyři apod.

- mezi držitele certifikace patří např. francouzská banka Crédit Agricole, město Montreal či společnost Alstom

Zdroj: Screening Solutions

Zřejmě nejpalčivějším problémem městských firem je podle Černého zadávání veřejných zakázek. „S tím souvisí právě prověřování partnerů a finanční i nefinanční kontroly, aby se minimalizoval prostor i scénáře pro korupci,“ dodává Černý, který dříve pracoval u protikorupční policie. Zaměstnanci městských firem budou mít podle něho povinnost sami proaktivně hlásit střety zájmů, tj. že nejsou nestranní a nezávislí. Když je nenahlásí, mohou následně čelit pracovněprávním a v nejzávažnějších případech dokonce i trestněprávním postihům.

Neměly by se tak stávat případy jako ten, na který před pár dny upozornily Seznam Zprávy. Firma Pragoprojekt podepsala se středočeskými silničáři smlouvy skoro za čtvrt miliardy. Majitelův syn přitom pracuje jako manažer správy silnic. Zadavatelem zakázek byl Středočeský kraj, nicméně princip je stejný jako u městských firem.

Pražští politici si od zavedení certifikace slibují pročištění městských firem i jejich obchodních partnerů a také úbytek pochybných zakázek. Jako například té na servis souprav metra za 14,6 miliardy korun, kterou radní prověřovali na začátku loňského roku. Radní Hana Marvanová (STAN) tehdy požadovala odvolání šéfa dopravního podniku Petra Witowského. Třenice byly na magistrátu loni i kvůli výplatě tantiém v Pražské plynárenské a vedení firmy kritizoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Mezinárodní protikorupční certifikát má v současnosti například rakouská stavební firma PORR působící i v Česku. V tuzemsku ho pak získala vodárenská společnost Pražské vodovody a kanalizace francouzské společnosti Veolia. Certifikačním auditem prochází i úsek nákupu ve společnosti ČEZ. „Certifikační audit je prováděný renomovanou společností KPMG Germany. V současné době byla ukončena první fáze certifikačního auditu, která byla zaměřena na zhodnocení dokumentace. Druhá fáze, která vyžaduje návštěvu auditorů přímo ve společnosti ČEZ, bude zahájena, jakmile to pandemická situace umožní,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Reklama

Související témata:

Doporučované