Hlavní obsah

Prasárna? To je jednostranné, říká hejtman Bubeníček na Babiše. ANO mu prý chtělo rozbourat koalici

 

Reklama

Nastupující ústecký hejtman Oldřich Bubeníček reaguje na výrok Andreje Babiše, že koalice na Ústecku je „podvod a prasárna".

Článek

Hlavní stranou v Ústeckém kraji budou v příštích čtyřech letech komunisté, ačkoli ve volbách získali hlasy méně voličů než hnutí ANO a ačkoli jim vyjednávači vítěze voleb opakovaně nabízeli spolupráci i místo hejtmana.

To, že ANO zůstane v opozici a region povedou komunisté v koalici se sociálními demokraty a SPO/SPD, označil předseda hnutí Andrej Babiš za podvod.

„Je to neskutečná prasárna, když společně s námi mohla KSČM pohodlně vytvořit většinovou koalici," uvedl Babiš pro deník Právo a dodal, že bude muset přehodnotit svůj názor na lídra komunistů a nastupujícího hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

Ten v rozhovoru pro Seznam vysvětlil, proč komunisté Babišovo hnutí nakonec v pondělí vpodvečer obešli a vybrali si ke spolupráci jiné strany.

„Pan Babiš vždy říká, co si myslí, a říká to tak, jak ho napadne," reagoval na ostrý výrok předsedy ANO. „Já zase vím, že ANO se ještě v neděli snažilo přesvědčit koalici SPD/SPO (Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie a Strana přátel občanů), aby s námi dohodu nepodepsala," odhalil, jak se v posledních hodinách v Ústeckém kraji vyjednávalo.

Video o nové ústecké koalici:

Hnutí ANO původně komunistům nabízelo místo hejtmana, ale menšinu v krajské radě. To se komunistům nelíbilo, ale nakonec nepřijali ani poslední velkorysou nabídku vítěze voleb na post hejtmana a většinu radních.

„Dlouho jsme o tom diskutovali, ale většina byla pro trojkoalici," popsal Oldřich Bubeníček jednání, na němž se v pondělí komunisté rozhodovali.

V nové radě budou mít zástupci KSČM šest křesel, sociální demokraté čtyři a SPD a SPO jedno.

V zastupitelstvu (55 členů) kraje pak bude mít nová koalice těsnou většinu 28 hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované