Hlavní obsah

Prasárna? To je jednostranné, říká hejtman Bubeníček na Babiše. ANO mu prý chtělo rozbourat koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

 

Reklama

Nastupující ústecký hejtman Oldřich Bubeníček reaguje na výrok Andreje Babiše, že koalice na Ústecku je „podvod a prasárna".

Článek

Hlavní stranou v Ústeckém kraji budou v příštích čtyřech letech komunisté, ačkoli ve volbách získali hlasy méně voličů než hnutí ANO a ačkoli jim vyjednávači vítěze voleb opakovaně nabízeli spolupráci i místo hejtmana.

To, že ANO zůstane v opozici a region povedou komunisté v koalici se sociálními demokraty a SPO/SPD, označil předseda hnutí Andrej Babiš za podvod.

„Je to neskutečná prasárna, když společně s námi mohla KSČM pohodlně vytvořit většinovou koalici," uvedl Babiš pro deník Právo a dodal, že bude muset přehodnotit svůj názor na lídra komunistů a nastupujícího hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

Ten v rozhovoru pro Seznam vysvětlil, proč komunisté Babišovo hnutí nakonec v pondělí vpodvečer obešli a vybrali si ke spolupráci jiné strany.

„Pan Babiš vždy říká, co si myslí, a říká to tak, jak ho napadne," reagoval na ostrý výrok předsedy ANO. „Já zase vím, že ANO se ještě v neděli snažilo přesvědčit koalici SPD/SPO (Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie a Strana přátel občanů), aby s námi dohodu nepodepsala," odhalil, jak se v posledních hodinách v Ústeckém kraji vyjednávalo.

Video o nové ústecké koalici:

Hnutí ANO původně komunistům nabízelo místo hejtmana, ale menšinu v krajské radě. To se komunistům nelíbilo, ale nakonec nepřijali ani poslední velkorysou nabídku vítěze voleb na post hejtmana a většinu radních.

„Dlouho jsme o tom diskutovali, ale většina byla pro trojkoalici," popsal Oldřich Bubeníček jednání, na němž se v pondělí komunisté rozhodovali.

V nové radě budou mít zástupci KSČM šest křesel, sociální demokraté čtyři a SPD a SPO jedno.

V zastupitelstvu (55 členů) kraje pak bude mít nová koalice těsnou většinu 28 hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované