Hlavní obsah

Prase bylo hladové, hájí prezident Mynářovu zabijačku

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Právě v hospodě Na Srubu uspořádal hradní kancléř Vratislav Mynář zabijačku.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman se zastal svého kancléře Vratislava Mynáře. Ten v pátek uspořádal v Osvětimanech na Uherskohradišťsku zabijačku.

Článek

Mynář uspořádal zabijačku, které se účastnilo několik lidí, v době platnosti nouzového stavu. Navíc o ní nevěděla hygienická stanice. Mynář se hájí, že prase bylo třeba zabít, jelikož bylo nemocné a uhynulo by.

Zeman Frekvenci 1 řekl, že se o zabijačce dozvěděl až následně v médiích.

„To prase nebylo nemocné. To prase bylo hladové,“ uvedl Zeman s tím, že kdyby se prase neporazilo, uhynulo by hlady. O případu se dál nechtěl bavit, jde podle něj o bulvární téma.

Prezident se svého kancléře zastal i v případě výhružného dopisu, který dostal bývalý šéf Senát Jaroslav Kubera kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan. Deník N tvrdí, že si ho Kancelář prezidenta republiky prostřednictvím Mynáře objednala od čínské ambasády.

„Pan kancléř veřejně prohlásil, že Deník N lže a že k ničemu takovému nedošlo. Tak co chcete víc?“ zeptal se Zeman.

Během rozhovoru pro stanici prezident také řekl, že se na začátku května sejde s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ta v neděli uvedla, že předloží zvýšení deficitu letošního rozpočtu na 300 miliard z nyní schválených 200 miliard korun.

„Já bych teď mohl strašit, že ho budu vetovat. Ale neudělám to. Budu upozorňovat na to, že by se v tomto rozpočtu mělo šetřit,“ řekl Zeman. Podepíše také zákon o zvýšení ošetřovného z 60 na 80 procent.

Prezident rovněž zmínil, že podle jeho názoru by měly zůstat kvůli epidemii koronaviru hranice jeden rok zavřené. „Doporučuji lidem, aby si vychutnali krásy české krajiny na dovolené,“ uvedl Zeman s tím, že on jako každý rok bude svoji dovolenou trávit na Vysočině.

Podle slov některých zástupců vlády by přitom Češi mohli případně vyjet do vybraných zemí s nízkým rizikem nákazy. Mohlo by to být Chorvatsko nebo Slovensko.

Prezident odmítl, že by se po Číně kvůli šíření epidemie měly žádat kompenzace. „Žádejme pak také kompenzaci od Velké Británie za nemoc šílených krav. Žádejme také od Afriky za ebolu, protože ta se také evidentně šířila z Afriky. Epidemie přicházejí a odcházejí a konspirační teorie jsou spíše komické,“ prohlásil Zeman.

V rozhovoru došlo také na odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Na konci května uplynou tři roky od rozhodnutí, kdy mu Zeman udělil milost. Prezident uvedl, že mu Kajínek v této souvislosti napsal jeden dopis. Upozornil ho však na to, že jeho zkušební doba bude trvat ještě čtyři roky. A během této doby mu hrozí, že se do vězení může znovu vrátit.

„Kdyby měl dopravní nehodu, tak by se mohl do vězení vrátit, tak ať si dá velký pozor,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Reklama

Doporučované