Hlavní obsah

Zničení, demilitarizace a deradikalizace. Předpoklady míru podle Netanjahua

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu 25. prosince v Jeruzalémě.

Reklama

Podle izraelského premiéra Netanjahua je třeba nejdříve zlikvidovat vojenské kapacity Hamásu, následně Pásmo Gazy demilitarizovat a nakonec transformovat tamní společnost. Pak teprve se vyhlídky na mír stanou realitou, tvrdí.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vychází z toho, že existují tři předpoklady dosažení míru: zničení Hamásu, demilitarizace Pásma Gazy a deradikalizace palestinské společnosti. Napsal to v komentáři pro list The Wall Street Journal (WSJ).

„Hamás musí být zničen, Gaza musí být demilitarizována a palestinská společnost musí být deradikalizována. To jsou tři předpoklady pro mír mezi Izraelem a jeho palestinskými sousedy v Gaze,“ začal svůj příspěvek Netanjahu.

Pro splnění prvního bodu je podle čtyřiasedmdesátiletého politika nutné zlikvidovat vojenské kapacity Hamásu a ukončit jeho politickou vládu nad Gazou. Je to podle něj jediná přiměřená reakce, aby se zabránilo opakování hrozných zvěrstev ze 7. října, kdy Hamás a další ozbrojenci zaútočili z Gazy na Izrael a zabili na 1200 lidí, převážně civilistů.

Při zničení palestinského radikálního hnutí bude podle Netanjahua Izrael „nadále postupovat v plném souladu s mezinárodním právem“. Připouští ale, že to je složité, protože „nedílnou součástí strategie Hamásu je využívání palestinských civilistů jako lidských štítů“.

Demilitarizace Gazy bude podle izraelského ministerského předsedy vyžadovat dočasnou bezpečnostní zónu na obvodu pásma a vytvoření kontrolního mechanismu na hranici mezi Gazou a Egyptem, který „bude odpovídat bezpečnostním potřebám Izraele a zabrání pašování zbraní na toto území“.

Válka v Gaze dopadla i na Ježíšovo rodiště

Ježíšovo rodiště letos zažívá skromné Vánoce, bez stromu na náměstí i bez rozsvícených vánočních světel. Tisíce turistů, kteří sem jindy na svátky přijíždějí, zůstanou tentokrát doma.

Očekávání, že Gazu demilitarizuje palestinská samospráva, která má pod kontrolou části okupovaného Západního břehu, má Netanjahu za nerealistické. „Není překvapivé, že neprokázala ani schopnost, ani vůli demilitarizovat Gazu,“ míní dlouholetý premiér, podle něhož si Izrael v dohledné době bude muset ponechat hlavní bezpečnostní odpovědnost za tento pobřežní pás.

K deradikalizaci bude podle Netanjahua potřeba mimo jiné zajistit, aby školy učily děti vážit si života spíše než smrti a imámové přestali kázat o vraždění Židů. „Palestinskou občanskou společnost je třeba transformovat tak, aby její obyvatelé podporovali boj proti terorismu, ne jeho financování,“ je přesvědčen.

Jak konkrétně toho dosáhnout, neuvádí, píše ale, že na to zřejmě bude třeba „odvážné a morální vedení“. Zmiňuje také deradikalizaci Německa a Japonska po druhé světové válce.

„Jakmile bude Hamás zničen, Gaza demilitarizována a palestinská společnost zahájí proces deradikalizace, bude možné Gazu obnovit a vyhlídky na širší mír na Blízkém východě se stanou realitou,“ uzavírá Netanjahu svůj komentář.

Nynější válku rozpoutal říjnový útok Hamásu a dalších ozbrojených skupin z Gazy na Izrael, při němž také unesli kolem 240 lidí. Rozsáhlé izraelské útoky na Gazu od té doby připravily o život přes 20 tisíc Palestinců, včetně tisíců dětí. Velká většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy musela kvůli válce opustit své domovy.

Západní činitelé, včetně těch amerických, podle médií opakovaně dávají najevo pochybnosti, že Netanjahu má jasný plán, jak v Gaze postupovat po skončení bojů.

Reklama

Doporučované