Hlavní obsah

Před válečnými příběhy máme pořád ostych. Školní děti ale zajímají

Držitel ceny Magnesia Litera František Tichý: Proč svou knihu Transport za věčnost vydal nejdříve samizdatem?Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za knihu Transport za věčnost získal František Tichý cenu Magnesia Litera. Původně ji psal pro svoje žáky.

Článek

Příběhům z doby druhé světové války se pedagog František Tichý věnuje dlouhodobě. Spolu se svými studenty založil iniciativu Terezínská štafeta, která se zabývá osudy a uměleckou tvorbou mládeže v ghettu. Podílel se také na redakci básnické sbírky čtrnáctiletého Hanuše Hachenburga a napsal první monografii o Petru Ginzovi, zakladateli terezínského časopisu Vedem.

Knihu Transport za věčnost vydal nejprve před šesti lety samizdatem. Cenu Magnesia Litera získal v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež. Transport za věčnost vypráví o dobrodružství několika kamarádů v protektorátní Praze a v Terezíně. František Tichý působí jako ředitel Gymnázia Přírodní škola, jež čerpá z principů skautských oddílů a které založil v devadesátých letech. Rozhovor si pusťte v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl naleznete níže, v premiéře jej pak vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Kultura Terezy Willoughby: Hra o slavném chemikovi, výlet do Krumlova a oceněný Transport.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované