Hlavní obsah

Představitelé Evropské unie a Velké Británie odsouhlasili návrh Donalda Tuska o budoucnosti po brexitu

Evropská unie se s Velkou Británií shodla na návrhu Donalda Tuska o budoucí podobě vztahů po brexitu.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Vyjednávací týmy Evropské unie a Velké Británie se na pracovní úrovni shodly na návrhu politické deklarace o budoucích vzájemných vztazích po odchodu ostrovní země ze společenství. Na Twitteru to uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk, který návrh představitelům podal. Podle něj na dokumentu v zásadě panuje shoda i na politické úrovni, musí ho však ještě potvrdit šéfové států a vlád na nedělním summitu. Tusk na Twitteru napsal, že dokument už zástupcům zemí EU poslal.

Článek

Průlom v jednáních o dokumentu nastal po středeční schůzce britské premiérky Theresy Mayové se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v Bruselu. Text ve čtvrtek dostali také velvyslanci 27 zemí bloku.

Deklarace není právně závazná. Na 26 stránkách definuje, co by obě strany chtěly dojednat do budoucna ohledně své spolupráce v řadě oblastí, včetně klíčového hospodářství. Cílem má být vznik zóny volného obchodu s těsnou celní a regulační spoluprací a pravidly, která zajistí rovné podmínky a spravedlivou hospodářskou soutěž.

Ve smlouvě je definováno také přechodné období, právě v době jeho trvání by měly být na základě politické deklarace dojednány smlouvy o hospodářské či bezpečnostní spolupráci. Přechodné období by mělo trvat do konce roku 2020. Pokud se na tom obě strany shodnou, bude možné jej jednorázově o jeden či dva roky prodloužit.

Velká Británie má podle Sky News z Evropské unie definitivně vystoupit 29. března 2019. Britové si odchod odhlasovali většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016.

Reklama

Doporučované