Hlavní obsah

Přehledně: Vláda schválila změny v opatřeních a chystá další kroky

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný oznámil, že do karantény nemusí lidé očkovaní. Vicepremiér Karel Havlíček zase vysvětloval, jak stát bude spolupracovat s firmami na testování.

Reklama

V pondělí nařízenými povinnými respirátory či změnou v nařizování karantény vládní boj s epidemií nekončí. V následujících dnech kabinet čeká boj politický - přesvědčit Senát, aby pustil pandemický zákon.

Článek

Vláda na pondělním zasedání nařídila povinné nošení respirátorů, které bude platit od čtvrtka. Doposud dostačovala ochrana obyčejnou rouškou, dokonce po domácku vyrobenou. Podrobně jsme pravidla pro nošení respirátorů popsali ZDE.

Novinkou jsou i změny v karanténách. Nově do karantény nebudou muset jít lidé, kteří jsou maximálně 90 dnů po prodělání onemocnění covid-19, či kteří jsou naočkovaní.

„Jedná se o osoby, které jsou 14 dní po druhé dávce či 14 dní po jednodávkové vakcíně. Je to něco, co má smysl i dopad na životy všech lidí. Zároveň věříme, že je to i jedna z motivací k očkování,“ řekl na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Pravidla karantény se mění poté, co se ukázalo, že premiér Andrej Babiš do ní nenastoupil, přestože byl v kontaktu s šéfkou Úřadu vlády Tünde Barthou, která byla covid pozitivní. Ospravedlňoval to právě tím, že již byl očkován. Jak ale uvedla posléze pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová, v té době stále platilo, že do karantény musí i očkovaný.

Platnost dalších nařízení je však zatím stále na vodě. Vláda totiž počítala s tím, že do konce týdne bude schválen takzvaný pandemický zákon, který umožní prodloužení většiny protiepidemických opatření.

Byť zákon vznikl ve spolupráci s opozicí, Senát, ve kterém mají opoziční strany převahu, už naznačil, že jím by tak hladce, jako prošel Poslaneckou sněmovnou, projít nemusel. Představitelé státu tak čeká další řada jednání. V úterý se ministři sejdou s opozicí, ve středu znovu zasedne vláda.

„Budeme chtít slyšet, zda dohoda platí, či zda jsou tam nějaké změny. Nouzový stav platí nejdéle do 27. února, takže by nás Senát dostal do situace, kdy bychom na pátek museli svolávat mimořádnou schůzi Sněmovny,“ uvedl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Středeční vláda by měla projednat i možné testování ve firmách, které po ní dnes dopoledne požadovali i zástupci tripartity. Ministři o způsobu, jakým firmám testování zaměstnanců finančně ulehčit, jednali už na pondělním zasedání, avšak přerušili ho do středy.

„Potřebujeme ještě upřesnit způsob finálního vyúčtování se zdravotními pojišťovnami. Stát je připraven na základě schváleného listu dodavatelů od Ministerstva zdravotnictví kompenzovat výši až čtyř testů za měsíc pro jakoukoliv firmu, která si je pořídí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vyúčtování by se řešilo skrze zdravotní pojišťovny tím způsobem, že konkrétní podnikatel by vždy na konci měsíce zaplatil méně na pojistném.

Co ještě není úplně jasné, je návrat dětí do škol. Původně plánovaný termín 1. března se vládě nejspíš vzdaluje. Ministerstvo vnitra po dnešním jednání vlády sice nezrušilo objednávku na antigenní testy pro školáky, avšak ty mají dorazit v opravdu šibeničním termínu - v neděli 28. února. A to je poslední den měsíce. V pondělí by už deváťáci a maturanti podle původního plánu měli jít do školy.

Podle Jana Hamáčka je druhým faktorem také platnost pandemického zákona, který bude zítra řešit s opozicí a finální slovo bude mít Senát. „Ve chvíli, kdy by nebyl v platnosti a všechna opatření daná pandemickým zákonem by nemohla platit, potom by riziko dalšího rychlého šíření viru v populaci bylo velké a nebylo by možné uvažovat o návratu dětí do škol,“ pohrozil šéf resortu vnitra.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se však vláda bude snažit termín návratu dětí do školy dodržet.

V příštím týdnu by vláda měla rovněž vyhodnotit efektivnost uzavření okresů Cheb, Sokolov a Trutnov a rozhodnout o jejich možném uvolnění. „Už po jednom týdnu je patrné, že se nárůst zastavil, je patrný pokles nově diagnostikovaných osob. Tato uzávěra efekt jednoznačně má,“ uvedl Blatný.

O možné uzávěře dalších okresů, v nichž se epidemie nyní rozjíždí, vláda nejednala. Blatný potvrdil, že pokud by se o ní začalo uvažovat, prvními, koho by o ní zpravili, by byli hejtmani dotčených krajů a starostové dotčených okresních měst, a to s několikadenním předstihem. „V budoucnu se podobná opatření vyloučit nedají, nemám ale nyní na mysli žádnou konkrétní oblast,“ dodal ministr zdravotnictví.

Reklama

Doporučované