Hlavní obsah

Přes Rozvadov domů. Před 30 lety přijel do „svobodného“ Československa Ivan Lendl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dan Smith Hulton Archive, Getty Images

Jeden z nejlepších tenistů všech dob Ivan Lendl.

Přesně před 30 lety přijel do rodného Československa na návštěvu Ivan Lendl. Osminásobného vítěze tenisových grandslamů pozvalo Koordinační centrum Občanského fóra. Lendl dostal už v roce 1987 ve Spojených státech „zelenou kartu“ a o rok později od československých komunistů i vytoužený vystěhovalecký pas. Domů se vracel slavný sportovec, o němž se komunisté snažili veřejnost usilovně přesvědčit, že už není „její“.

Článek

Psal se 25. únor 1990. Asi v 21 hodin přijíždí na hraniční přechod Rozvadov hned za vozem svých rodičů ve vypůjčeném mercedesu Ivan Lendl. Redaktor Československé televize Jan Slepička, který ve vysílání totalitního média v 80. letech úmyslně zamlčoval jména československých emigrantů a kvůli neúčasti v daviscupových zápasech se strefoval i do samotného Lendla, se ikony tenisového světa zeptal na jeho pocity.

„Hodně se těším a nechám se překvapit,“ odpověděl Lendl, jehož Slepička označoval coby československého tenistu. Jenže majitel dělového servisu a senzačního forhendu, který se na tenisový vrchol vydrápal neskutečným drilem a pílí, už byl v hlavě dávno Američanem. A to nejen proto, že se v září 1989 oženil s Američankou Samanthou a že v roce 1988 po nepochopitelných průtazích dostal od totalitní vlasti vystěhovalecký pas.

Pro československou veřejnost, vznášející se stále v křehkém demokratickém opojení, nebyl Lendlův příjezd takové „UFO“ jako účast Martiny Navrátilové na Federation Cupu v roce 1986. I tak ale přítomnost slavného sportovce, jehož komunistický režim v 80. letech sérií ústrků v podstatě vyštval ze země, způsobila pozdvižení. O Lendlovu pražskou exhibici s Miloslavem Mečířem byl enormní zájem. Hrozen zvědavců visel na Čechoameričanovi všude, kam se v únoru 1990 hnul.

Výjimkou nebyl hokejový stadion na pražské Slavii, kam Ivan Lendl zavítal na zápas Jaromíra Jágra a v hledišti seděl vedle Roberta „Bobbyho“ Holíka. Právě tohoto útočníka Lendl o pár měsíců později pomohl přivést do Hartfordu Whalers, tehdejšího klubu NHL, jehož byl slavný tenista spolumajitelem.

Podívejte se na fotogalerii Ivana Lendla, jedné z největších postav československého a světového tenisu, který na úplný vrchol přivedl i svého svěřence, Brita Andyho Murrayho.

+14

Doporučované