Hlavní obsah

Při byznysu s Čínou řeším i morální dilema, abych si sám sebe mohl dál vážit, říká úspěšný podnikatel

Slevit ze svých liberálních a humanistických přesvědčení k tomu bohužel patří, říká o úspěchu v Číně šéf Lasvitu Jakimič.Video: Seznam. cz

 

Reklama

Jeho firma je úspěšná v zahraničí. Jeho skleněné lustry zdobí řadu domů na prestižních adresách. Daří se mu v Číně i Hongkongu. V této zemi jde o oboustrannou výhru, říká zakladatel firmy Lasvit Leon Jakimič.

Článek

Vaše firmy jsou úspěšné v Číně i Hongkongu. Co je nejdůležitější nabídnout Číně, abyste u nich měli úspěch?

Sklo dělá řada lidí na světě. Ne každá firma má tu správnou myšlenku, která lidi propojí. Jsme unikátní sklářská firma, kdy propojujeme lidi skrze vizi inspirovat svět krásnými díly ze skla a dělat lidi šťastnějšími. Možná je i tím měnit k lepšímu. To je to součást firemní kultury, kterou se nám podařilo nakazit čínské zaměstnance. Díky tomu jsou loajálnější a kreativnější. To funguje v perfektní symbióze s českými zaměstnanci.

Celá ta diskuze byla o tom, že je důležitá ekonomika a peníze. Na druhou stranu my, Evropané, se bavíme i o lidských právech. Jak moc se musíte v Číně oprostit od ideálů a toho, co v Evropě cítíme?

Úspěch v Číne je podmíněn mnoha faktory. Slevit ze svých liberálních a humanistických přesvědčení k tomu bohužel patří. Je to někdy bolestivé. Jsou hranice, za které by Evropan neměl jít a překročit je. Možná by se mu to i vymstilo. Najít tu rovnováhu mezi lidskými právy a byznysem, je důležité a na tom byznysu asi nejsložitější. Jako firmy to nemůžeme řešit. To mají řešit politici , kteří by měli pomoci zemím a firmám. Ta dilemata, která tam někdy řešíme, tak se musíme snažit je vyřešit tak, abychom sami před sebou nemuseli poklesnout a slevit tak, abychom si nemohli vážit sami sebe. Musíme respektovat kulturu té země, která je úplně jiná.

Jsou Číňané tvrdí hráči v byznysu?

Číňané jsou tvrdí hráči, ale chápou myšlenku win win. Chápou, že obě strany na tom něco musí mít. Nechci urazit nikoho z Indie, ale tam jsou jednání mnohem složitější. Tam mívám pocit, že jde někdy o to, že někdo musí vyhrát a prohrát. V Číně je to více o oboustranné výhře.

V Česku se teď hodně mluví o tom, že Čína po nás hodně šlape a snaží se dělat naschvály. Je to pravda, že když se Číňanům něco nelíbí, tak se mstí?

Lidé v Číně mají omezený přístup k informacím. Často reagují podle toho, co vidí v televizi. Když tam vidí jednu věc a nevidí tu reálnou situaci, tak reagují samozřejmě podrážděně, ale je to adekvátní tomu, jaké informace tam dostávají.

Budou běžní Číňané někdy proti něčemu, co říká jejich oficiální představitel. Nebo je to nereálná věc?

To je zajímavá debata. Ve vnitřní Číně lidé, asi i tím, jak mají dlouhodobě zkušenost s císařským systémem, tak jsou zvyklí na ty autority. Je to podle mě národ, který je hodně homogenní a funguje tak, jak se říká. Lidé v Hongkongu přemýšlí úplně jinak. Je to úplně jiná kultura. Tam je vidět ten vliv Velké Británie. Mají tam stejné myšlení jako my v Evropě. Je to úplně logické, že tam došlo k nějakému střetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované