Hlavní obsah

Prohlížení internetu z mobilů v dubnu kleslo o 18 procent

Foto: pxhere.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pozvolný návrat České republiky k běžnému životu potvrzují i data. Češi si v dubnu na mobilech prohlédli o 17,6 procenta méně internetových stránek než v březnu. U tabletů byl propad zhruba 15procentní.

Článek

Počet zhlédnutých stránek z PC se snížil o 2,7 procenta na 14,1 miliardy. Počet uživatelů ve všech kategoriích se téměř nezměnil. Vyplývá to z měření NetMonitor. Počet zhlédnutých stran vzrostl jen u domácích uživatelů PC, a to o 2,9 procenta. Naopak na PC v práci si lidé prohlédli o 31 procent stránek méně. Počet uživatelů v práci i doma zůstal stejný.

V dubnu pokračovaly v růstu oddechové kategorie, jako je zábava a hry, komunitní weby či zájmové servery a hobby. Návštěva zábavních webů vzrostla u tabletů o 2,5 procenta, komunitní weby zvýšily návštěvnost z PC o desetinu a z mobilů o šest procent. Výrazné zvýšení počtu reálných uživatelů bylo také zaznamenáno u mužských magazínů o životním stylu (nárůst o 22 procent na počítačích).

Kategorie zdraví, která v minulých měsících zaznamenala rapidní nárůst, v dubnu rostla již pouze na mobilních telefonech, a to zhruba o pět procent. Jedním z ekonomických následků koronavirové krize bylo snížení mezd či propouštění zaměstnanců. V dubnu proto rostl zájem o weby s nabídkou práce či brigád z mobilů o 28 procent a z tabletů o deset.

Firmy, které provozují streamovací služby, sociální sítě a telekomunikační služby, se během pandemie musely vypořádat s enormním zájmem a přetížením sítě. Například spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg označil nárůst poptávky jako „daleko za“ nejvytíženějším bodem v roce – silvestrem. Některé společnosti proto omezily rychlost či kvalitu služeb.

Reklama

Doporučované