Hlavní obsah

Projekt Reknihy umožňuje sdílet literaturu mezi čtenáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V projektu Reknihy, postaveném na principu udržitelnosti, dalo bezmála 7000 čtenářů za dva roky nový domov skoro 15.000 knih. Dalších 10.000 knih zapojených do on-line knihkupectví Reknihy na nové čtenáře čeká.

Článek

Projekt funguje na systému provizí a chce kromě šetření papírem šetřit místo lidem v knihovnách.

„Naším cílem je ukázat lidem, že pro koupi vysněné knihy není třeba vždy kupovat zbrusu novou. Čtenářům nabízíme literaturu, kterou již někdo jednou přečetl, ale stále vypadá jako nová. Toho docílíme díky pečlivé kontrole každé zásilky, kterou nám lidé zašlou,“ uvedl zakladatel Reknih Tadeáš Kula.

Když se čtenář rozhodne sdílet prostřednictvím Reknih své knihy, pošle je na adresu jednoho ze sběrných míst. Tam se zkontrolují a ocení. Když se kniha prodá, obdrží její původní majitel na svůj účet u Reknih 50 procent z prodejní ceny.

Tyto peníze se zákazníkovi připíšou v podobě kreditu, který může použít na koupi nových knih, nebo si částku nechat zaslat na bankovní účet, případně může přispět na další rozvoj udržitelného knihkupectví. Druhá polovina výdělku jde přímo Reknihám. Pětikorunou z každé prodané knihy podpoří organizaci Ranforest Trust, jejímž cílem je zastavit kácení deštných pralesů a vymírání živočichů.

Reklama

Doporučované