Hlavní obsah

O svátcích zůstaňte doma, tyto čtyři dny rozhodnou, řekl Babiš občanům

Projev premiéra Andreje Babiše v televizi.Video: ČTK

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš vyzval k dodržování vyhlášených pravidel. Varoval před návštěvou příbuzných a slíbil pomoc v nadcházející ekonomické krizi. Poděkoval všem, kdo pomáhají s bojem proti šíření koronaviru.

Článek

Předseda vlády Andrej Babiš podruhé v časech koronavirové krize oslovil z obrazovky občany.

Poprvé promluvil v České televizi a na soukromých stanicích Nova a Prima 23. března v situaci, kdy nebylo zřejmé, jak Česko epidemii zvládne. Nyní vystoupil den poté, co jeho ministr zdravotnictví oznámil, že šíření nákazy je pod kontrolou.

„Máme za sebou pět nejsložitějších týdnů v historii České republiky,“ řekl premiér. „Epidemii jsme zachytili včas, nemáme ale zdaleka vyhráno,“ dodal.

Co řekl Babiš v televizi

- Nemáme vyhráno, nevíme, kdy to skončí.

- Zůstaňte o svátcích doma. Vstupujeme do klíčové fáze. Je důležité, abyste dodržovali pravidla.

- Každé porušení může přinést druhou vlnu epidemie.

- Vzkaz věřícím: Na mše se podívejte online. „I já se podívám.“

- Jsme připraveni pomoci, jsme připraveni uvolnit až „tisíc miliard“.

- Nastupuje chytrá karanténa. Musíme testovat až 20 tisíc denně.

- Poděkoval zdravotníkům, prodavačkám a všem v první linii.

Premiér poprosil občany, aby o svátcích nenavštěvovali příbuzné a nechodili na koledu. Na mše se lidé mají podívat online. „I já se podívám,“ uvedl premiér.

Vyzval také k dodržování pravidel, která vyhlásila kvůli koronaviru jeho vláda.

„Nevíme, kdy tahle pandemie opravdu skončí. Děláme ale všechno pro to, aby to bylo co nejdřív. Chci, abychom se co nejdřív vrátili k běžnému životu,“ řekl. Na urovnání škod způsobených vládními opatřeními je podle něj vláda připravena uvolnit až „tisíc miliard“.

Kvůli ochraně životů bylo podle Babiše nutné sáhnout na ta nejzákladnější práva.

„Chci, abychom uvolnili opatření vlády a zrušili všechny zákazy a nařízení hned, jakmile to bude možné. Ale ne dřív, než budeme schopni ochránit ty nejohroženější z nás, naše seniory,“ řekl premiér. A přidal recept na zvládnutí epidemie, a to nastupující chytrou karanténu.

„Testovat, testovat a znovu testovat. Až dvacet tisíc denně,“ řekl Babiš. Dosud nejvíc testů udělaly laboratoře v Česku ve středu, a to 8164.

V projevu poděkoval lékařům, zdravotním sestrám, hasičům, policistům a vojákům, prodavačkám nebo řidičům kamionů. Vděk vyjádřil také nadačním fondům, dobrovolníkům i lidem, kteří organizují sbírky nebo pomáhají lidem bez domova. V poděkování zmínil také pečovatele v domovech pro seniory, studenty pracující v nemocnicích či odborníky z oblasti IT.

„Děkuji všem, kdo pracují. Děkuji všem, kdo šijí roušky, a snaží se tak zabránit dalšímu šíření epidemie,“ řekl Babiš.

Vláda ve čtvrtek prodloužila do 30. dubna nouzový stav, který kvůli ohrožení zdraví obyvatel epidemií nového typu koronaviru platí od 12. března a měl vypršet v sobotu 11. dubna.

V Česku je již více než 300 lidí uzdravených z nemoci covid-19. Počet lidí, kteří s nákazou zemřeli v českých nemocnicích, se podle posledních čtvrtečních údajů zvýšil na 112. Ministerstvo zdravotnictví eviduje v ČR 5467 prokázaných případů nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované