Hlavní obsah

Starosta děkoval klidným demonstrantům. Jeho dceru během protestu zatkli

Foto: Profimedia.cz

Protestovalo se také na newyorském Times Square.

Reklama

aktualizováno •

Ani týden po smrti George Floyda situace v amerických městech nenasvědčuje tomu, že by měly protesty skončit. Protestující založili několik požárů v blízkosti Bílého domu, do davu lidí na mostě v Minnesotě najel muž s cisternou.

Článek

V řadě amerických měst v neděli pokračovala vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda. Manifestace se konaly ve Washingtonu, New Yorku i na západním pobřeží Spojených států a americká média informují o nových střetech policie s demonstranty. Podle agentury AP ale byla odpoledne shromáždění převážně poklidná.

Při nepokojích policie zadržela 4100 lidí včetně dcery newyorského starosty. Pětadvacetiletá Chiara de Blasiová skončila ve vazbě poté, co se účastnila protestů v okolí Broadwaye na Dolním Manhattanu, napsal New York Post. Dav zahrnující i starostovu dceru měl blokovat provoz ulice i navzdory zákazu shromažďování. Po neuposlechnutí výzev byla de Blasiová policisty zatčena a následně propuštěna.

„Byl to skutečný rachot, hořela policejní auta, lidé házeli věcmi a křičeli, s policajty se rvali,“ řekl svědek protestů pro NY Post. „Tou dobou tam byly na místě tisíce lidí.“ Jako adresu Chiara policistům uvedla místo starostova sídla v Upper East Side. Že je jeho dcera, se nezmínila. Hodinu po zatčení její otec na tiskové konferenci vyjádřil vděk těm, kteří protestují poklidně. „Oceňuji a respektuji všechny mírumilovné protesty, ale teď už je čas jít domů. Jestli jste mírovou cestou chtěli dát najevo potřebu změny, byli jste vyslyšeni a změna přijde. O tom nepochybuji. Je ale čas jít domů, abychom se mohli pohnout vpřed.“

Protesty začaly v Minneapolisu, kde Floyd v pondělí zemřel poté, co mu bělošský policista při zatýkání několik minut klečel na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel.

V neděli tam do pokojného davu demonstrantů na uzavřené dálnici vjela cisterna. Za volantem seděl pětatřicetiletý muž identifikovaný jako Bogdan Vechirko. Na leteckých záběrech je vidět, jak se auto řítí po mostě I-35W, na kterém v tu dobu probíhaly nepokoje. Řidič nikoho krom sebe nezranil, v neděli večer byl obviněn z útoku. Policie označila počínání řidiče, který skončil ve vazbě, za „velmi znepokojivé“.

Účastníci protestu proti policejní brutalitě u Bílého domu zapálili vícero ohňů a v plamenech se podle přítomných novinářů ocitl i kostel na severní straně náměstí Lafayette Square, ležícího vedle sídla amerických prezidentů. Agentura AFP uvedla, že krátce před začátkem nočního zákazu vycházení v centru Washingtonu vypukly střety s policií, která použila slzný plyn.

Epicentrem nepokojů je park na zmíněném náměstí, kde se odpoledne sešlo několik tisíc lidí. Nedělní washingtonské shromáždění bylo zpočátku pokojné, s příchodem noci ale rostlo napětí mezi demonstranty a policisty a přibývalo výtržností. Místní úřady předtím vyhlásily noční zákaz vycházení platný mezi jedenáctou večerní a šestou hodinou ranní.

Podle zpravodaje deníku The Guardian začali strážci zákona přítomné rozhánět, když v jejich řadách přistálo několik petard. „Policie odpověděla několika salvami slzného plynu a rychlým výpadem proti protestujícím. Lidé se rozprchli a v přilehlých ulicích byly zapáleny ohně,“ napsal.

Plameny zachvátily také kostel na severní straně Lafayette Square, hasiči je ale zakrátko uhasili, informoval list The Washington Post. Podle televize CNN mezitím policie vytlačovala demonstranty z parku.

Účastníci protestů nedodržují zákaz nočního vycházení, jenž byl vyhlášen ve 40 městech. V 15 státech a metropoli Washingtonu byla k zásahu povolána národní garda.

Protesty pokračují i ve městech mimo hlavní administrativní centrum Spojených států. Bostonský starosta Marty Walsh poděkoval těm, kteří protestovali pokojně, naopak druhý tábor demonstrantů zkritizoval. „Chci poděkovat protestujícím, kteří uplatnili své právo na svobodu projevu efektivně a pokojně, jejich poselství bude i tak vyslyšeno. Dnešní protesty byly motivovány spravedlivou touhou po rovnosti, spravedlnosti a odpovědnosti v naší zemi. Stojím za vámi,“ řekl.

„Jsem však rozhněván kvůli lidem, kteří přišli do našeho města a rozhodli se zapojit do činů ničení a násilí, což podkopává jejich poselství. Pokud chceme dosáhnout změny a pokud chceme tuto změnu vést, musíme jednat v míru a úctě k naší komunitě.“

V neděli také o svůj pracovní post přišlo několik policistů. V Atlantě v Georgii seděli během protestů v autě dva vysokoškoláci, kteří v policistech vzbudili podezření, že mohou být ozbrojeni. Podle oficiálního prohlášení důstojníka „si řidič sáhl na pravou kapsu, což ho donutilo použít taser“. Druhou pasažérku muži vyzvali, aby „ukázala ruce“, i ona se ale dočkala zásahu taserem. Po incidentu byli oba muži za neúměrné kroky propuštěni.

Bratr zemřelého Floyda pro CNN popsal svůj rozhovor s prezidentem Donaldem Trumpem a bývalým viceprezidentem Joem Bidenem. Georgeův bratr Philonise popsal konverzaci s Trumpem jako „příliš rychlou“. „Ani mi nedal příležitost mluvit,“ řekl Floyd. „Bylo to těžké. Snažil jsem se s ním mluvit, ale on mě pořád pozastavoval, jako by mě chtěl zastavit úplně a říct, že ho nezajímá, co říkám. A to jsem mu zrovna chtěl vysvětlit, že chci spravedlnost,“ popsal Floydův bratr.

Že se s rodinou zesnulého americký prezident spojil telefonicky, sám potvrdil už v pátek, více detailů ale nepřidal. „Chci vyjádřit nejhlubší a nejupřímnější soustrast rodině George Floyda,“ řekl Trump v Bílém domě a později dodal: „Mluvil jsem s členy rodiny – úžasní lidé.“

Reklama

Doporučované