Hlavní obsah

Protivládní protesty na Kubě mají jednu oběť, zemřel demonstrant

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace Kubánců ve španělské Málaze na podporu svých krajanů.

Reklama

Při protivládních protestech na Kubě zemřel v pondělí jeden demonstrant. Protesty, které vypukly v neděli v řadě kubánských měst proti autoritářské vládě, jsou podle zahraničních agentur největší za téměř 30 let.

Článek

Kubánské ministerstvo vnitra uvedlo, že „lituje úmrtí osoby“, k němuž došlo na okraji hlavního kubánského města Havana. Vláda upřesnila, že mrtvým je muž ve věku 36 let a že zemřel, během toho, co se účastnil „nepokojů“.

Při protestech Na Kubě policie zatkla podle deníku El País nejméně 100 lidí. Mezinárodní organizace Human Rights Watch se domnívá, že kvůli demonstracím skončilo v kubánských vězeních více než 150 lidí.

K propuštění všech zatčených Havanu vyzvaly Spojené státy a Evropská unie. Několik lidí včetně španělského reportéra agentury AP utrpělo zranění. Kubánci vyšli v neděli do ulic hlavně kvůli špatné hospodářské situaci, jež panuje na ostrově. Kuba navíc v posledních týdnech zaznamenává silný růst nových případů koronaviru.

Americký ministr ministr vnitřní bezpečnosti dnes obyvatele Kuby a Haiti vyzval, aby se nevydávali na nebezpečnou cestu přes moře do USA. Na tiskové konferenci upřesnil, že poté, co byl minulý týden zavražděn haitský prezident Jovenel Moïse a na Kubě propukly demonstrace, americká pobřežní stráž nasadila letectvo k monitorování situace v regionu.

„Nepozorujeme nárůst počtu lidí, kteří se vydávají přes moře, ale někteří (migranti) jako i jindy na sebe toto riziko berou,“ uvedl Mayorkas. „Tito lidé nesmí na americké území vstoupit a jsou posílání zpět na Kubu a Haiti,“ podtrhl ministr.

Mayorkas rovněž zdůraznil, že vody mezi Floridou a karibskými ostrovy jsou nebezpečné. Připomněl, že při pokusu o jejich překonání zemřelo v posledních týdnech 20 osob.

Třiapadesátiletý Moïse, který byl prezidentem od února 2017 a za svého vládnutí čelil řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i obviněním z autoritářského způsobu vládnutí, byl zavražděn ve své rezidenci na okraji haitské metropole 7. července. Jeho manželka byla vážně zraněna a převezena do nemocnice v Miami na Floridě, v ohrožení života už ale není. Policie z vraždy podezírá asi dvacítku Kolumbijců, z nichž některé zadržela.

Reklama

Související témata:

Doporučované