Hlavní obsah

První banka v Česku snížila sazby hypoték. Ostatní se přidat neplánují

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

První banka v tuzemsku zareagovala na nedávné mimořádné snížení úropkových sazeb ze stran České národní banky. Equa bank uvedla, že snižuje úrokové sazby hypoték až o 0,6 % na 2,29 %. Ostatní se přidat zatím neplánují.

Článek

Změna u Equa bank se týká fixací na tři a pět let a platí pro hypotéky na výstavbu nebo koupi domu či bytu a na refinancování hypoték.

„Snížením úrokových sazeb pro refinancování a účelové hypotéky s fixací tři roky a pět let na 2,29 procenta reagujeme na nedávné snížení sazeb ze stran ČNB a tento pokles promítáme do sazeb pro naše klienty. Vzhledem ke stávající situaci očekáváme, že se v letošním roce budou lidé více než kdy jindy soustředit na zvelebování svých chalup a chat, proto věříme, že zájemci ocení nižší sazby hypotečních úvěrů,“ řekl Ondřej Hák, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Bankovní rada ČNB minulý týden ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na jedno procento.

Seznam Zprávy kontaktovaly ostatní banky působící v Česku. Ty zatím na rozhodnutí České národní banky o snížení úrokových sazeb reagovat neplánují. Některé tvrdí, že snižování úročení není nyní kvůli vyšší rizikovosti na pořadu dne.

O hypotéky není zájem

„Mezi individuálními klienty poklesl zájem o hypoteční úvěry zhruba o 70 procent a naopak mnohonásobně roste zájem o odklad splácení úvěrů. Nyní proto neplánujeme změnu úrokových sazeb, plně se soustředíme na zpracování žádosti o odklad splátek potřebným klientům a zajištění financování firemních klientů skrze program státem garantovaných úvěrů COVID II,“ informoval o současné situaci v České spořitelně tiskový mluvčí Filip Hrubý.

Tiskový mluvčí ČSOB sdělil, že společnost je ve stadiu analýz a vyhodnocování dopadů dalších plánů ohledně snižování úrokových sazeb. „Na základě našich vyhodnocení pak zvolíme další strategii,“ reagoval Patrik Madle.

„Snižování sazeb úvěrů nevidíme momentálně jako pravděpodobné. Důvodem je zvýšené riziko v budoucnu nesplácených úvěrů. Z důvodu nestandardní situace, ve které se nyní nacházíme, dostáváme tisíce žádostí o odklad splátek,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Reklama

Doporučované