Hlavní obsah

Rakušané mají před svátky perné dny s českými turisty

Ilustrační snímek.

Reklama

V noci na sobotu zachránila rakouská horská služba čtyři ženy a jednoho muže ve věku 20 až 25 let ve Stubajských Alpách.

Článek

Rakouští záchranáři mají v posledních dnech před vánočními svátky dvě noční záchranné akce, při nichž hledali mladé české turisty, kteří si vyrazili do hor a zabloudili.

V noci na sobotu zachránila rakouská horská služba čtyři ženy a jednoho muže ve věku 20 až 25 let ve Stubajských Alpách. Den předtím – v pátek ráno – se zase třiadvacetiletý muž a o rok starší žena ztratili v nepřístupném terénu, když chtěli vylézt na horu Krippenstein.

Všichni nakonec skončili v nemocnici, pětice v Hallu u Innsbrucku, první pár pak v Bad Ischlu.

V noci na sobotu hledali rakouští záchranáři dva české skialpinisty a tři turisty na sněžnicích. Podle agentury APA ztratili po setmění orientaci a v důsledku vyčerpání nebyli schopni pokračovat. Jeden ze skupiny proto zavolal na tísňovou linku.

Práci záchranářů komplikovalo nepříznivé zimní počasí, vysoký stupeň lavinového nebezpečí a také skutečnost, že se skupina rozdělila na dvě části. Problémy způsobovaly i potíže s porozuměním a špatný signál pro mobilní telefony.

Tři lidé ze skupiny byly nalezeni v pátek pozdě večer. Zbylí dva turisté si na záchranu museli počkat až téměř do půlnoci, pracovníci horské služby je nalezli v nadmořské výšce kolem 2000 metrů.

Do bezpečí se je podařilo – silně podchlazené – dostat až po několika hodinách.

Reklama

Související témata:

Doporučované