Hlavní obsah

Rasismus během pandemie kvete. Netrpí jen Asiaté, postěžoval si i šéf WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Prvotní místo nákazy ztížilo životy Asiatům po celém světě, když rasová nenávist živená konspiracemi přerostla hranici internetu. Dotčení se necítí jen Asiaté, ale také šéf WHO, který z rasismu za potlesku Číny obvinil Tchaj-wan.

Článek

Ne všechny příběhy Asiatů, kteří se během pandemie stali terčem rasistických útoků, skončily jen slovními urážkami. Problematice nebezpečí šíření nenávisti na internetu v období pandemie se zabývá nová studie vědců z výzkumného institutu Network Contagion Research Institute (NCRI). Institut, který sleduje dezinformace a šíření nenávistných příspěvků napříč sociálními sítěmi, výsledky své práce zveřejnil ve středu.

Skupina vědců se nejprve zajímala o fórum 4chan, časté místo výskytu hanlivých příspěvků, zejména pak od února, kdy se začaly objevovat útoky na čínskou komunitu. Výsledky průzkumu fóra dali vědci do souvislostí s konspiračními teoriemi o šíření koronaviru. Jedna z nejrozšířenějších a na síti nejpopulárnější je ta, která koronavirus chápe jako biologickou zbraň vytvořenou čínskou vládou.

Nenávistné příspěvky se z menších serverů dostaly i na sociální platformy jako Twitter, Instagram a Reddit. „Pozorujeme případy, kdy tato asijská spiknutí prosakují do mainstreamu. Tady už hrozí vypuknutí násilí,“ uvedl Alex Goldenberg, jeden z autorů studie. Jako příklad Goldenberg uvedl situaci, kdy se uživatelé v online prostředí dohodli na postřílení Asiatů v čínské čtvrti. Viděli tak „jediný způsob, jak epidemii zastavit“. Tyto nenávistné komentáře studie vidí i jako hrozbu ohrožení důvěry v demokratické instituce v období, kdy je kvůli globální pandemii nejzranitelnější.

Za šíření nenávisti na internetu padají i tresty. Začátkem tohoto týdne byla skupina dospívajících Newyorčanek obviněna poté, co slovně zaútočila na ženu v autobuse a vinila ji ze způsobení koronavirové pandemie. Fyzické napadání a zmlácení si zažili také studenti asijského původu v Londýně. Na diskriminační chování si stěžovali i dva muži v Indianě, když se snažili objednat hotelový pokoj. Ze záznamu z kamer je zřejmé, jak zaměstnanec směrem k mužům říká: „Pokud jste z Číny, musíte mi to říct.“

Obviňování z rasismu se ale nepohybuje jen na úrovni sociálních sítí a nedotýká se cti jen Asiatů. Etiopský šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus z rasistické kampaně proti němu a dalším Afričanům obvinil rovnou celý ostrov. Tchaj-wanské ministerstvo spravedlnosti v čele s prezidentkou Cchaj Jing-wen se proti Tedrosově nařčení ostře ohradilo a nyní po něm požadují omluvu. Cchaj Jing-wen na sociálních sítích naopak poznamenala, že Tchaj-wan ví nejlépe, co to znamená být utlačován.

„Důrazně protestuji proti obvinění, že Tchaj-wan vyvolává rasistické útoky v mezinárodním společenství. Tchaj-wan byl vždy proti všem formám diskriminace. Po léta jsme byli vyloučeni z mezinárodních organizací a víme lépe než kdokoli jiný, jaké to je být diskriminováni a izolováni.

„Chtěla bych využít této příležitosti a vyzvat generálního ředitele Tedrose, aby navštívil Tchaj-wan a zjistil, jak jsou tchajwanští lidé odhodláni angažovat se ve světě a přispívat mu, i když sami čelíme diskriminaci a izolaci,“ napsala na Facebook a Twitter.

Tchajwanské ministerstvo spravedlnosti v reakci na obvinění také uvedlo, že komentáře na internetu, které se prezentovaly jako tchajwanské omluvy šéfovi WHO, ve skutečnosti zveřejnili uživatelé v Číně. „Panují obavy z toho, že jde o cílenou operaci zámořských sil,“ uvedlo ministerstvo. To rovněž napsalo, že lživá přiznání k rasistickým komentářům, které se prezentují jako tchajwanské, poškozují mezinárodní pověst Tchaj-wanu.

Jako poškozující zájmy považuje Tchaj-wan také své neúspěšné snahy stát se členy Světové zdravotnické organizace. Slovní přestřelky mezi Tchaj-wanem a šéfem WHO využila i Čína, která je důvodem nevpuštění Tchaj-wanu do WHO i v období pandemie.

Čína se pustila do své „vzbouřenecké provincie“, která se podle Pekingu snaží jedovatými útoky na WHO posílit svou nezávislost. Podle tchajwanské prezidentky ale Tchaj-wan nezávislou zemí už je.

Reklama

Doporučované