Hlavní obsah

Rebelové v Rusku podpořili Bělorusy. Jejich malba bryskně zmizela

Svět bez obalu: Ruští umělci nakreslili v centru Petrohradu obrovskou nástěnnou malbu na podporu běloruských protestů.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Skupina petrohradských pouličních umělců vytvořila v centru města nástěnnou malbu, která má vyjádřit jejich podporu běloruským demonstrantům protestujícím proti znovuzvolení běloruského prezidenta Lukašenka.

Článek

Kresbu vytvořili přes noc, aby se tak vyhnuli případným problémům s ruskou policií.

„Na první pohled je to věnované Bělorusům. Je v tom skryta i symbolika o současném Rusku. Stále jsme tu v okovech. Země je v zajetí darebáka. Bělorusko se rozhodlo se ze svých okovů osvobodit. Ale až budoucnost ukáže, jestli ty temné síly dokáže porazit - je to jako nějaká pohádka, ve které není příliš jasné, jak to dopadne,“ říká jedna z tvůrkyň.

Umělci dokončili kresbu krátce po svítání. I přestože spolu nepracují příliš dlouho, není to jejich první dílo.

„Vytvořili jsme už dvě podobné nástěnné malby. První byla věnovaná Andreji Sacharovovi. Dodělali jsme ji v jednu hodinu ráno a v devět hodin večer už tam nic nebylo. Přemalovali to. Druhá kresba byla také rychle pryč. Dokončili jsme ji ve tři ráno a okolo desáté nebo jedenácté byla pryč. Byla o nacionalistovi Vladimiru Žirinovském,“ popisuje tvůrkyně osud dalších dvou kreseb.

Skupina alespoň dává fotografie svých maleb na sociální média. I běloruská malba byla den po natáčení odstraněna. Podle umělců jde o cenzuru, která je ale neodradí od dalších podobných akcí.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované