Hlavní obsah

Rebelující podnikatelé na dálku rozjeli vlek. Chystají se na další kopce

Foto: Facebook/Chcípl PES, Seznam Zprávy

Majitel pivovaru Malý Janek a majitel restaurace Šeberák stáli za středečním otevřením lyžařského areálu Vaňkův kopec. Takto zvali dopoledne lyžaře na lyžovačku.

Reklama

Rebelující podnikatelé otevřeli na pár hodin sjezdovku u Ostravy. Ačkoliv lyžování za pár hodin zastavili policisté, zakladatelé iniciativy Chcípl PES to za neúspěch nepovažují a hodlají otevírat další vleky.

Článek

Iniciativa Chcípl PES, která podporuje zavřené podniky na okraji krachu v tom, aby se otevřely zákazníkům, rozjela v lyžařském areálu u Ostravy sjezdovku. Areál si pronajala na jeden den a vlek spustila na dálku už po deváté hodině dopoledne.

„Vaňkův kopec je ovládán na dálku a vzhledem ke koronavirové krizi to dělá online kolega v Pošumaví. Jestli přijedou naši příslušníci (Policie ČR), tak je třeba zajet do Pošumaví a tam to tlačítko sebrat,“ říkal při rozjezdu vleku přenášeném živě na Facebooku Jakub Olbert, majitel kunratické restaurace Šeberák a organizátor akcí rebelující iniciativy.

V okamžiku rozjezdu sjezdovky bylo u vleku zhruba 15 lidí a v průběhu dopoledne se jejich počet zvedl podle sdílených videí na několik desítek.

Policie zasáhla

Před polednem však museli organizátoři vlek uzavřít. „Policie zadržela našeho spolupracovníka, protože jsme přiznali, že za akcí stojíme. Kdybychom vlek nenechali vypnout, odvezou ho. Ničeho nelitujeme, ani nejsme zklamaní. Atmosféra byla skvělá, v jednu chvíli byl kopec úplně žlutý (účastníci lyžovačky dostávali žluté vesty iniciativy, pozn. red.). V akcích budeme pokračovat. Další vlek otevřeme v Orlických horách a chystáme otevření dalších kopců i fitness center, restaurací, nehtových studií a dalších živností,“ řekl pro Seznam Zprávy Byznys Jiří Janeček, jeden ze zakladatelů iniciativy a zároveň majitel středočeského pivovaru Malý Janek a bývalý poslanec ODS.

Podle něj se policisté chovali naprosto korektně. „Vůbec jim jejich práci nezávidím. Musí konat, i když jim to je samotným trapné, že musí zadržovat či pokutovat lidi za to, že si chtějí vypít pivo a sjet kopec. Do této trapné situace nás všechny vehnala vláda. Nejde zavřít podnikání a kompenzovat to tak, že z toho nejde rozumně přežít,“ vysvětluje Janeček.

Rebelové na kopci zůstávají a přicházejícím lidem objasňují, proč protestují a co chtějí změnit. Někteří návštěvníci v lyžování pokračují, jen místo vleku šlapou po svých. „Chceme jít do voleb a prosadit kompenzační balíčky ve výši 70 procent předchozích tržeb podniků dotčených koronavirem,“ vysvětluje Janeček s tím, že platí středeční setkání v místní hospodě od 17:00, kde se setkají se svými podporovateli. Zda během středy ještě vlek znovu rozjedou, zatím organizátoři protestu nevědí.

K iniciativě, která sbírá podpisy, aby se stala hnutím Otevřeme Česko – Chcípl pes, se podle Janečka přidávají i senioři. „Na poslední akci na jižní Moravě byla asi čtvrtina lidí důchodového věku a říkali, ať se místo nich očkují předně učitelé, aby se děti mohly vrátit do škol. Zavřené školy – to je podle nich tragédie,“ říká spoluzakladatel iniciativy.

„Přišel k nám i více než osmdesátiletý pán s tím, že je nemocný a má poslední měsíce života a chce si je užít v hospodě a nechce je strávit zavřený doma pozorováním depresivních zpráv o covidu,“ dodává.

Reklama

Doporučované