Hlavní obsah

Zelení a Žít Brno vyzývají k zastavení projektu multifunkční haly v Brně

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Podle stran by se město kvůli projektu dostalo na samotnou hranici zadluženosti, a proto by nemělo peníze na opravu a stavbu bytů, školky a infrastrukturu. S ohledem na inflaci předpokládá, že hala může vyjít až na 6 miliard.

Článek

Brno nyní vybírá zhotovitele stavby, která by měla mít prostor až pro 13 tisíc diváků. Na halu má příslib dotace od Národní sportovní agentury. Její výše není známá, žádalo ale o 300 milionů korun. Město má i předjednaný až třímiliardový úvěr.

Trojice stran Zelení, Žít Brno a Idealisté reagovala na situaci s ohledem na informaci z minulého týdne, že se město nedohodlo na provozování haly s hokejovou Kometou, vyzvou dopisem město k zastavení projektu. „Budoucí náklady na provoz haly by šly asi za městem, což není možné si dovolit. Počítalo se s tím, že z výnosů se budou hradit náklady a úvěr,“ uvedla starostka Brna-Nového Lískovce a pravděpodobná lídryně společné kandidátky Jana Drápalová (Zelení).

Podle ní se objevilo tolik nepříznivých vlivů jako například nárůst cen stavebních materiálů nebo nárůst cen energií, že riziko stavby haly překonalo únosné hranice. „Město by se mohlo stavbou haly dostat na hranici zadluženosti a potom by nemělo peníze na projekty nezbytné pro rozvoj ve prospěch obyvatel. Je to například na stavbu bytů, jejich opravy, školky nebo dopravní obslužnost,“ řekla Drápalová. Dodala, že s ohledem na zdražování energií by město mělo zateplovat bytové domy, aby lidé uspořili na energiích. „V Novém Lískovci jsme do toho investovali 250 milionů na zateplování a o třetinu klesla spotřeba, takže jsou to lidé schopní ufinancovat,“ poznamenala.

Odhadovaná cena stavby haly je čtyři až 4,5 miliardy korun. „Za sebe si troufám říct, že podle pohybu cen stavebních materiálů se může cena dostat k šesti miliardám. Takové jsou zkušenosti z podobně velkých staveb. A materiálová krize ve stavebnictví jen tak neskončí,“ uvedl Petr Kalousek z Žít Brno. Zástupci proto vyzvou město dopisem k ukončení projektu. „Vždy se najde právní cesta. Právníci města tak musí najít způsob, jak vše legálně zrušit, jinak je to velké finanční riziko,“ dodala Drápalová.

Koalici ve městě tvoří ODS, Piráti, KDU-ČSL a ČSSD. V opozici je ANO a SPD. Zelení ani Žít Brno v zastupitelstvu nejsou, přestože v minulém volebním období tvořili koalici vedenou hnutím ANO. Do voleb chtějí jít Zelení, Žít Brno a Idealisté spolu. Vše ale musí schválit orgány stran.

Reklama

Doporučované