Hlavní obsah

Budějovický veletrh Hobby nabídne víc aktivit pro rodiny, vstupné zdraží

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Víc aktivit pro rodiny s dětmi nebo výstavu aut veteránů nabídne výstava Hobby, která se uskuteční od 11. do 15. května na výstavišti. Cílí na zahrádkáře, pěstitele, kutily a chovatele, zapojí se přes 200 vystavovatelů.

Článek

Základní vstupné zdražili pořadatelé kvůli rostoucím nákladům o dvacetikorunu na 120 korun. Na akci jezdí zhruba 40 tisíc lidí.

Veletrh Hobby loni i předloni výstaviště kvůli covidu zrušilo. „Je to naše druhá největší výstava po agrosalonu Země živitelka. Jsme velice rádi, že po dlouhém dvouletém období covidu, kdy náš obor veletržnictví a výstavnictví byl jako jeden z prvních sektorů vypnutý, můžeme tuto výstavu dělat bez jakýchkoli omezení. Letošní ročník beru jako odrazový k tomu příštímu, což je třicátý, jubilejní,“ řekl předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin.

Základní program zůstává stejný, tedy zboží pro kutily a zahrádkáře jako sazenice, semena, stromky i nářadí. Organizátoři ale chtějí záběr rozšiřovat. „Situace na trhu se mění a my se musíme přizpůsobit. Snažíme se Hobby otáčet k mladým a k rodinám s dětmi. V doprovodných programech jsme opravdu mysleli na to, aby si tady den dokázala užít celá rodina,“ řekl místopředseda představenstva Zdeněk Volf.

K novinkám patří výstava historických i nových automobilů, přehlídka sportovních klubů jako VK Jihostroj, fotbalového Dynama, ale i Sokola nebo boxerů. Ukáží, co můžou nabídnout dětem. Pavilon T2 zaměří organizátoři na stavebnictví včetně bezplatných poraden. Myslivci vystaví na veletrhu raritní trofeje i výrobky z paroží, součástí akce bude předpremiéra pražského muzikálu Doktor Faust nebo soutěž Voříšek roku.

Základní vstupné zdražili pořadatelé o dvacetikorunu, rodinné vstupné bude 280 Kč. „Náklady nám rostou, ale my jsme se nesnažili to vše překlopit do výše vstupného,“ řekl Volf. Rozpočet výstavy je v jednotkách milionů korun.

Největší akcí, kterou výstaviště pořádá, je agrosalon Země živitelka. Loni ho navštívilo 97.500 lidí, zhruba o 25.500 méně než v roce 2019, kdy se konala naposledy. V roce 2020 firma výstavu kvůli koronaviru zrušila. Vstupné na ni letos zdraží o dvacetikorunu na 200 Kč.

V roce 2020 skončilo budějovické výstaviště ve ztrátě po zdanění 38,9 milionu korun. Tržby mu klesly meziročně o 86 procent ze zhruba 79 milionů na 11 milionů. Příčinou byla koronavirová krize, kdy předloni většinu akcí včetně agrosalonu Země živitelka zrušilo. Vyplývá to z výroční zprávy. Ztrátu na tržbách za výstavu tehdy firma odhadla na 50 milionů Kč. Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované