Hlavní obsah

Metelský rybník má novou hráz, obyvatelé přesto na povodně nezapomenou

Foto: Lenka Štveráková

Ilustrační foto.

Reklama

Přestože Metelský rybník má od roku 2004 novou hráz, obyvatelé stejnojmenné obce Metly na Strakonicku stále mají v hlavách vzpomínky na 20 let starou událost. Tehdy tam povodeň zlikvidovala 13 domů a další objekty poničila.

Článek

Podle Pavla Karlíka, starosty Předmíře, jejíž jsou Metly součástí, na podobnou událost nikdo nezapomene. „Stalo se to sice už před 20 lety, ale z hlavy to lidé asi nikdy nedostanou. Kdykoliv delší dobu prší, nebo je předpověď, že se budou zvyšovat hladiny řek, jsou v Metlách pochopitelně nervóznější, aby se něco nestalo. Ale není se čemu divit, povodeň v roce 2002 byla opravdu tragická,“ řekl Karlík.

Voda z rybníka, jehož hráz se před 20 lety 13. srpna nad ránem protrhla, kompletně zničila střed vísky, který se nachází pod úrovní hráze. Tento apokalyptický výjev už dnes nic nepřipomíná. Místo domů, které povodeň zničila, stojí nové stavby. Jen deska, na níž je napsáno poděkování všem, kteří s odstraňováním následků neštěstí pomohly, zůstává de facto jediným pietním místem.

V Metlách žije pár desítek obyvatel. Zničených 13 domů představovalo podstatnou část obce. „Ale pokud se nemýlím, tak se s výjimkou jedné rodiny všichni, které povodeň zasáhla, zase vrátili. Díky tomu Metly žijou. Samozřejmě nedokážeme říct, jak by Metly vypadaly, kdyby povodeň v roce 2002 nebyla,“ řekl starosta.

Voda z rybníka o rozloze zhruba 50 hektarů v malé obci v roce 2002 způsobila škodu více než 100 milionů korun. Během pár prvních let však v Metlách vyrostly nové domy. Nová hráz by prý měla zvládnout ještě větší nápor, než který přinesly zmíněné povodně.

Podle Karlíka rok 2002 představoval mimořádnou vlnu solidarity. „V srpnu byly povodně a nějakou dobu trvalo, než voda opadla. A přesto před Vánoci roku 2002 se už lidé ze zničených domů stěhovali do nových. Vůbec si nedovedu představit, jak by se situace vyvíjela dneska. Nevěřím tomu, že by vzhledem ke všem administrativním záležitostem všechno postupovalo tak rychle,“ řekl Karlík.

Reklama

Související témata:

Doporučované