Hlavní obsah

Vepřín v Letech u Písku by se měl podle Muzea romské kultury začít bourat v létě

Ilustrační foto.

Reklama

Demolice vepřína v Letech u Písku by měla podle Muzea romské kultury začít letos v létě. Památník romského holokaustu by tam měl otevřít příští rok, když nenastanou komplikace.

Článek

Muzeum romské kultury dostalo 17 nabídek na demolici vepřína. Teď je vyhodnocuje. Muzeum by rádo začalo s demolicí v létě, s odstupem dvou měsíců pak vypsalo výběrové řízení na firmu, která Památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách v místě vepřína postaví. Když vše půjde bez problémů, otevřít ho chce v roce 2023.

„Věříme, že se to podaří. Je tam velké finanční pnutí, chybí nám opravdu mnoho finančních prostředků. Demolici hradí stát, výstavbu památníku a edukační aktivity především norské fondy. Je to projekt světového významu. Bude to velmi ojedinělý památník, na který se velmi dlouho čekalo. Třicet let se bojovalo, zejména občanská část veřejnosti bojovala (za likvidaci vepřína), tak myslím, že stojí za to dotáhnout to do úspěšného finále,“ řekla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. Kolik peněz na stavbu chybí, neuvedla.

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Později tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla 13.000 prasat. Na demolici vepřína dal stát 110 milionů korun. Odhadované náklady na vznik památníku překročily 30 milionů, muzeum romské kultury ale očekává, že se s ohledem na rostoucí ceny materiálů nejspíš zvýší. Část uhradí dotace z norských fondů a část státní rozpočet. Podle starších informací mělo muzeum na stavbu památníku příslib milionu eur (asi 25 milionů Kč) z norských fondů a půl milionu eur (13 milionů Kč) na expozice a aktivity.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů. Archeologové zjistili, že největší část koncentračního romského tábora v Letech byla v areálu bývalého vepřína.

Reklama

Doporučované