Hlavní obsah

Bílá lví čtyřčata opustila Zoo Hodonín, míří do Venezuely

Foto: ZOO Hodonín

Bílá lvíčata z hodonínské zoo už odcestovala.

Reklama

19. 5. 14:23

Smetanově bílá čtyřčata lva jihoafrického plánovaně opustila Zoo Hodonín, míří do Venezuely. Nejdřív ale musela nacvičit přechod do transportních beden. Lvíčci se narodili v srpnu 2020.

Článek

Zoo lvíčata opustila ve středu odpoledne. „Plánovanému transportu předcházelo mnoho příprav od zařizování potřebných dokumentů, správného načasování krmení před cestou až po zajištění plynulého přechodu lvů do transportních beden, jehož nácviku se chovatelé několik měsíců věnovali,“ uvedla zooložka Lenka Štursová. Doplnila, že při samotné manipulaci s přepravními bednami bylo přítomno osm mužů a další asistovali. Profesionální transportní společnost nyní lvy odváží do Madridu, odkud budou v pátek letecky přepraveni do Venezuely. „Poté budeme čekat na zprávy z jejich nového domova,“ uvedla Štursová.

Čtyřčata, z toho tři samci a jedna samice, se narodila 19. srpna 2020. Hodonínská zoo je jedna ze dvou zahrad v republice, kde tato zvířata lze spatřit. Lvy jihoafrické smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013. Samice v minulosti třikrát zabřezla, v prvních dvou případech se ale mláďata narodila mrtvá. Teprve třetí odchov byl úspěšný, na sklonku roku 2018 se páru narodily dvě samičky. Ty už před dvěma roky zoo opustily a našly nový domov v litevské Zoo Klaipeda.

Oba rodiče i jejich potomci se pyšní neobvyklou smetanově bílou barvou. Důvodem je takzvaný leucizmus, což je porucha pigmentace, která způsobuje světlou barvu kůže i srsti. U jihoafrických lvů se leucizmus vyskytuje vzácně a ve volné přírodě zcela výjimečně. V zoologických zahradách je jeho výskyt častější.

V přírodě lvi žijí ve smečkách čítajících pět až 30 jedinců. Smečku vede skupina až čtyř samců, vůdce však může být pouze jeden. Mláďata dospívají mezi čtvrtým a pátým rokem života a zatímco odrostlé samice ve smečce zůstávají, mladí samci ji opouštějí, a to dobrovolně či nikoliv. V zajetí se tyto druhé největší kočkovité šelmy na světě dožívají až 30 let, ve volné přírodě kolem 18 let. Jde o masožravce, jejichž potrava se skládá především ze středních a velkých kopytníků. Období páření, během kterého spolu samci mezi sebou bojují, u nich probíhá v kterékoliv roční době. V těchto dnech lvi neloví ani nežerou.

Zoo chová lvy prakticky od počátku existence zařízení. Nejdříve chovala lvy pustinné, ke kterým v roce 2008 přibyli v přírodě již vyhynulí lvi berberští. Těch se tam vystřídalo několik a jedna lvice berberská v zařízení zůstává na dožití v takzvaném starém šelminci. Místo po lvech berberských v novém šelminci zaujal současný pár lvů jihoafrických.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované