Hlavní obsah

Boskovice na Blanensku v létě hostí 30. ročník festivalu pro židovskou čtvrť

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Boskovice na Blanensku v červenci hostí 30. ročník festivalu pro židovskou čtvrť. Nabídne ohlédnutí do minulosti i nová jména, uchová si široké rozpětí od hudby přes divadlo a film až k výtvarnému umění.

Článek

„Uplynulých 29 ročníků si samozřejmě připomeneme, ponořili jsme se do archivů a o nějaké poklady se s našimi příznivci určitě podělíme před festivalem i na něm. A pozvali jsme hned několik interpretů, kteří byli v minulosti s boskovickým programem i činností Unijazzu, jako jeho tvůrce, opakovaně spojeni,“ uvedl hudební dramaturg Antonín Kocábek. Z kapel, které se do Boskovic pravidelně vracejí, vystoupí například Tata Bojs a Už jsme doma.

„Pevně věříme, že se nám tak i letos podaří připravit čtyři dny plné žánrově pestré nabídky. A i když se ani tentokrát nebudeme vyhýbat vážnějším tématům, doufáme, že znovu převáží pohodová letní atmosféra,“ doplnil Kocábek.

Do Boskovic míří také Lenka Dusilová s brněnskou kapelou Květy, americká skupina Girls Against Boys, Žamboši, The Turtev Brothers nebo Martina Trchová, stejně jako čeští a němečtí jazzmani, kteří mají v Boskovicích tradičně svoji scénu.

Příznivci filmu se mohou těšit na profil režiséra a scenáristy Ivana Passera. V rámci letošního zaměření festivalu dostane prostor také maďarská tvorba. V divadelní části vystoupí více než deset souborů s představeními pro děti i dospělé.

Ve spolupráci s Muzeem regionu Boskovicka připravují organizátoři výstavu děl Vladimíra Kokolii. Součástí festivalové nabídky jsou v posledních letech také exteriérové výtvarné instalace.

Boskovický festival měl původně podtitul „pro zachování a obnovu židovské čtvrti“, nyní už jen „pro židovskou čtvrť“. Památky se totiž podařilo zachránit, o čemž se každoročně přesvědčuje několik tisíc festivalových návštěvníků.

Reklama

Doporučované