Hlavní obsah

Brno z 1,5 miliardy na tři miliardy schválilo možnost čerpání úvěru u banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno navýšilo možnost čerpání úvěru u Komerční banky z 1,5 miliardy na tři miliardy korun. Schválili to dnes zastupitelé. Peníze půjdou na investice, uvedli zástupci vedení města.

Článek

Brno má také schválenou možnost čerpání úvěru 1,5 miliardy korun u České spořitelny, dohromady tak může čerpat 4,5 miliardy ze dvou bank.

Bod o navýšení částky schválilo 32 zastupitelů, nikdo nebyl proti a 11 opozičních zastupitelů se zdrželo. Schvalování provázela politická debata. Opoziční zastupitel a bývalý primátorův náměstek Richard Mrázek (zvolen za ANO) se ptal, proč je potřeba částku navyšovat. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že peníze budou sloužit na investice. „V tuto chvíli řešíme, které projekty v současné ekonomické situaci budeme chtít zahájit,“ řekla Vaňková s ohledem na zvýšené ceny stavebních materiálů, ale i na inflaci nebo nárůst cen energií, které musí město řešit.

Podle Vaňkové jsou nachystané některé projekty jako například multifunkční hala za miliardy korun na výstavišti nebo koncertní sál nazvaný Janáčkovo kulturní centrum za dvě miliardy korun. Hala má mít kolem 13.000 míst pro diváky, koncertní sál má mít kapacitu 1200 posluchačů. „Řešíme, zda v tuto chvíli k těm projektům přistupovat, nebo ne,“ dodala Vaňková. Už v minulosti řekla, že do voleb se ani jednu ze staveb nepodaří zahájit. Volby se uskuteční 23. a 24. září.

Zastupitelé loni v prosinci schválili na letošní rok rozpočet s příjmy 14,5 miliardy a výdaji 17,2 miliardy korun. Rozdíl měly pokrýt nedočerpané peníze z loňského roku, peníze z prodeje majetku a případně úvěr. Na konci loňského roku byl dluh města 2,7 miliardy korun, město každý rok splácí kolem 300 milionů. Brno má kolem 380.000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované