Hlavní obsah

Česká pošta otevřela novou pobočku v Brně v Letmu, na nádraží zavřela

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Česká pošta dnes v Brně otevřela novou pobočku v Nádražní ulici v obchodním centru Letmo a definitivně uzavřela pobočku na nádraží.

Článek

Jelikož se dnes výjimečně otevíralo až v 10:00, nikoliv o dvě hodiny dříve, jak bude od úterý obvyklé, vytvořila se ve čtvrtém patře Letma fronta asi s 200 lidmi. Manažerka interní sítě Morava-jih Pavla Blumenschein novinářům řekla, že ještě ráno se kalibroval vyvolávací systém a bylo potřeba doladit výpočetní techniku.

Zatímco na poště na nádraží fungovalo průměrně 13 přepážek, v Letmu jich je 16 a lidé zde najdou veškeré služby, na něž byli zvyklí včetně podávání a vyzvedávání balíků. V médiích se v předchozích týdnech opakovala informace, že balíkové služby budou přesunuté v městské části Brno-střed na novou pobočku v Šumavské ulici. „To byla mylná informace, která vznikla patrně na městské části Brno-střed. Šumavská bude sloužit k ukládání balíků, ale stejnou službu najdou lidé i v Letmu,“ řekla Blumenschein.

Zatímco pošta na nádraží byla otevřena ve všední dny od 6:00 do 24:00, v Letmu bude od 8:00 do 20:00. Otevřeno bude mít ještě v sobotu od 8:00 do 12:00, v neděli je nově k dispozici pošta v nákupním centru v Olympii. Podle manažerky je z dat využití pošty zřejmé, že návštěvnost na nádraží klesla od roku 2018 o 60 procent a návštěvnost v okrajových částech dne byla naprosto minimální. Otevírací doba by tak měla naprosté většině zákazníků postačovat. Česká pošta za pronájem v Letmu zaplatí 2,6 milionu korun ročně.

Budovu v Nádražní ulici již dříve prodala. Rozhodla se, že ji nebude rekonstruovat. „Rekonstrukce opláštění i vnitřních prostor by vyšla na 230 milionů korun,“ uvedla Blumenschein. Budova vznikla ve 30. letech minulého století, navrhl ji architekt Bohuslav Fuchs a je památkově chráněná.

V historickém centru městské části Brno-střed bude od 1. července fungovat vedle Letma už jen malá pobočka se dvěma přepážkami v Mečové ulici ve Velkém Špalíčku. Skončila pošta na nádraží a skončí také pobočka v Orlí ulici, přestože tuto budovu Česká pošta podle katastru nemovitostí vlastní a nemusí zde platit nájem. V městské části Brno-střed se uzavřou ještě pobočky v Renneské, Kounicově, Údolní, Křížové a v ulici Příkop.

Reklama

Doporučované