Hlavní obsah

Filharmonie Brno uctila Mendelovo výročí novou skladbou a Glagolskou mší

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Koncertem Filharmonie Brno v zaplněné starobrněnské bazilice dnes začala hlavní část Mendel Festivalu k 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela.

Článek

Koncert se přenášel také na obrazovky ve festivalovém areálu kolem baziliky, kde se shromáždily další stovky lidí. Na pátek pozvali pořadatelé také americkou skupinu Kool & the Gang. Hudební program pokračuje v sobotu, festival končí v neděli.

Koncert filharmonie zahájil hymnus Dobrý kapitán, který na objednávku k Mendelovu výročí složil třiaosmdesátiletý arménský umělec Tigran Mansurjan. Premiéru si přijel osobně poslechnout. Orchestr řídil šéfdirigent Filharmonie Brno Dennis Russell Davies.

Mansurjan podle svých slov čerpal inspiraci v arménské hudební tradici, zároveň se pokusil uctít osobnost Mendela a také Leoše Janáčka, který v bazilice jako chlapec zpíval a hrál na varhany. Patří k Mansurjanovým vzorům.

Právě Janáčkovo dílo, a to velkolepá Glagolská mše, bylo hlavním bodem dnešního programu filharmoniků doplněných o pěvecké sólisty a Český filharmonický sbor Brno. „Přestože ji zkomponoval až na sklonku života, ke kořenům jejího vzniku se musíme vrátit do jeho dětství, kdy jako malý chlapec nastoupil coby fundatista do augustiniánského kláštera na Starém Brně a ocitl se tak přímo v centru cyrilometodějského hnutí, souvisejícího také s národně obrozeneckými snahami,“ uvedl o Glagolské mši muzikolog Jiří Zahrádka.

V sobotním programu Mendel Festivalu vystoupí například Barbora Poláková, Ewa Farna nebo Lake Malawi. Kolem baziliky jsou připravená dvě velká pódia a zázemí obvyklé na letních open-air festivalech. Vadou na kráse mendelovských oslav je to, že se nepodařilo včas dokončit rekonstrukci náměstí, které nese Mendelovo jméno. S festivalovým areálem tak sousedí rozkopané staveniště. Na svém místě ještě není připravovaný pomník ani replika Mendelova skleníku.

Reklama

Doporučované