Hlavní obsah

Kroužky pro děti v Brně zdražily o deset procent, zájem je jako před covidem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Volnočasové kroužky pro děti v Brně zdražily zhruba o deset procent. Souvisí to s odměnami pro externisty, dražšími pronájmy, s nárůstem ceny materiálů a částečně se zdražováním energií.

Článek

O kroužky je stejný zájem jako v roce 2019, tedy před začátkem pandemie nemoci covid-19. Jejich ceny se výrazně liší v závislosti na jejich délce, zaměření a počtu účastníků ve skupině. Podle mluvčí Domu dětí a mládeže Helceletka Zuzany Tuškové je průměr ceny kroužku nehledě na jeho délku kolem 1300 korun.

„Nejdražší jsou výtvarné a technické kroužky s vysokým nárokem na materiál, jazykové kroužky a individualizované hudební kroužky,“ řekla Tušková. Dodala, že nejméně rodiče zaplatí za kroužky stolních her, přírodovědné a sportovní aktivity. Helceletka na příští školní rok vypsala zatím 330 kroužků, okolo dalších 20 vypíše v září.

Podle mluvčí Střediska volného času Lužánky Kristýny Kolibové jsou v každém oboru nejoblíbenější ty kroužky, které nabízí nějaké pokračování, aby se děti mohly stále rozvíjet. „Největší převisy, tedy počty náhradníků, máme u kroužků pro rodiče s dětmi, u dívčích klubů, angličtiny, hudebních kroužků, ale také u technických jako třeba programování,“ uvedla Kolibová.

Ve středisku nabízí přes 700 kroužků na 11 místech v Brně a okolí. „Některé děti chodí na jeden kroužek, jiné až na pět různých aktivit. Průměrně to vychází na 1,3 kroužku na jedno dítě,“ dodala Kolibová. Za pololetí zaplatí účastníci kroužků v průměru 1000 až 1500 korun.

Do kroužků v Helceletce se na následující školní rok přihlásilo už okolo 1400 zájemců. „Nejsou to pouze děti, v okrajové míře nabízíme i zájmovou činnost pro dospělé, nebo i tandemům rodič-dítě,“ řekla Tušková. Dodala, že počet přihlášek se jim v tomto školním roce vrátil zhruba k množství z let před pandemií a že v tuto chvíli mají zhruba dvojnásobek přihlášek než loni.

Podle Kolibové se do Střediska volného času Lužánky posledních deset let přihlásilo každoročně přes 9000 účastníků. „Jediný výkyv byl během koronaviru v roce 2020. Letos je v druhé polovině srpna přihlášených téměř 8000 účastníků. Očekáváme tedy podobné počty jako před pandemií,“ řekla Kolibová. Podle ní má celkový počet účastníků stále vzestupnou tendenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované