Hlavní obsah

Po dvouleté pauze způsobené covidem získali studenti Cenu Nadace Jana Pivečky

Foto: Q Designers

Ilustrační foto.

Reklama

Po dvouleté pauze způsobené covidem dnes dostali úspěšní studenti na brněnských veletrzích módy Styl a Kabo Cenu Nadace Jana Pivečky. Utkávají se v ní mladí obuvní designéři a návrháři ve třech kategoriích.

Článek

„Všichni úspěšní středoškolští studenti letos pocházeli ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti, vysokoškolští studenti z Univerzity Tomáše Bati,“ řekla ředitelka Česká obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová, která je spolupořadatelem soutěže.

V kategorii Funny Shoe, tedy „vtipná bota“, která je pro studenty prvních ročníků středních škol, uspěl Alexandr Maxmilián Tesárek. Jeho bota znázorňuje obličej s protáhlým nosem. Podle poroty dokonale odrážela studentovu kreativitu, obrazotvornost i zručnost.

Kategorie Young Spirit byla obsazena nejsilněji a je určena studentům vyšších ročníků středních škol. Hlavní cenu získaly Michaela Hofmanová a Eliška Holčáková. Porotu zaujala od Hofmanové propracovaná kolekce pánské obuvi a kabelky pro hudebníka Harryho Stylese s využitím krystalů od Preciosy. Holčáková uspěla s maturitní prací na téma minimalismu. Jde o dámskou elegantní vycházkovou obuv založenou na minimalismu a kvalitním provedení. Hlavním prvkem je dřevěný podpatek s kovovými komponenty.

Pro studenty vysokých a vyšších středních škol do 30 let je určena kategorie Professional View. Do ní se mohli přihlásit studenti s hotovými výrobky. Vítězkami se staly Monika Říhová a Amálie Magdalena Mlčochová z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Říhová zabodovala s kolekcí obuvi Seňora, která je inspirovaná bývalým španělským návrhářem Cristóbalem Balenciagou. Mlčochová představila model Meda inspirovaný mecenáškou umění Medou Mládkovou.

Nadace nese jméno po významném českém obuvníkovi 20. století, který se snažil co nejvíce podporovat nadané studenty.

Reklama

Související témata:

Doporučované