Hlavní obsah

Lékárna Nemocnice Znojmo vybrala za pololetí od lidí 232 kg prošlých léčiv

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lékárna Nemocnice Znojmo předala letos za prvního půl roku do spalovny 232 kilogramů prošlých a nepoužitých léčiv, které jí přinesli z domácností lidé.

Článek

Léky s prošlou dobou nepatří do koše, do toalety a lidé by je neměli ani pálit, naopak by je měli odevzdat zpět do lékárny.

Zatímco v roce 2011 lékárna předala od lidí do spalovny 92 kilogramů prošlých léčiv, za deset let později v roce 2021 to bylo 461 kilogramů. Letos za prvních šest měsíců bylo zlikvidováno 232 kilogramů. „Výhodou v naší nemocnici je, že takto prošlé léky, které od veřejnosti vybereme, předáváme přímo do naší spalovny, kde jsou léčivé přípravky zlikvidovány a nikam je nemusíme převážet,“ dodal ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Veselá řekla, že domácí lékárničky překypují řadou různých krabiček a lahviček, které jsou volně dostupné nebo na předpis. „Když uplyne doba použitelnosti, stojí řada lidí před otázkou, kam s nimi, rozhodně ale ne do popelnice nebo do záchodu. Spláchnutím léků nebo vhozením do koše dochází k toxickému narušení životního prostředí, k ohrožení zdraví lidí, kteří s odpadem přijdou do styku,“ upozornila Veselá.

Proto je nutné léky likvidovat ve spalovně nebezpečných odpadů, kde je vyřešené uvolňování toxických látek, které mohou při spálení vznikat. „Prošlé a nepoužité léky by lidé měli odnést do lékárny, kde zajistíme jejich bezpečnou likvidaci. Lidé se nemusejí bát, že by museli něco platit. Tato služba je poskytována zdarma,“ sdělil Miloš Dolejský, vrchní farmaceutický asistent Nemocniční lékárny Nemocnice Znojmo. Léčivé přípravky často pacienti vracejí, protože jim lékař změnil léčbu, nebo je lidé přinesou v případě úmrtí pacienta, po kterém léky doma zůstanou.

Reklama

Související témata:

Doporučované