Hlavní obsah

Lidé do 45 let se mohou v Brně hlásit o družstevní bydlení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zájemci v Brně do 45 let věku se mohou ode dneška hlásit o byty, které město plánuje postavit v pěti lokalitách formou družstevního bydlení. Přihlášky je možné podávat do 15. září.

Článek

Brno už nyní eviduje kolem 500 zájemců o družstevní bydlení. Plánuje ale postavit více než tisícovku družstevních bytů.

Cílem družstevního bydlení je umožnit získat byt lidem, kteří kvůli vysokým cenám nedosáhnou na klasickou hypotéku, ale mají příjem na splácení. Informace jsou na webu.

Systém spočívá v tom, že město se svými dvěma firmami založí družstvo, které si vezme hypotéku na stavbu domu. Po kolaudaci dvě firmy z družstva vystoupí a vstoupí do něj lidé, na které budou moct byty přejít po letech po splacení hypotéky.

Podle primátorčina náměstka Jiřího Olivy (ČSSD) byty nebudou tak drahé, jako se dnes prodávají v komerčním sektoru. Město navíc jedná s bankami, aby byla hypotéka 90 procent a lidé mohli mít našetřených jen deset procent. „Zároveň jednáme o delší době splácení než 30 let, čímž by se lidem snížila platba,“ řekl Oliva.

Město má pět lokalit pro stavbu více než tisícovky družstevních bytů. Přes 330 vznikne na Kamenném vrchu, 90 na Francouzské, přes 30 V Aleji, přes 310 v Přízřeznicích a přes 220 na Rumišti.

Městu už se dříve mohli hlásit zájemci o družstevní bydlení, nyní má v zásobníku kolem 500 zájemců. Proto vyhlašuje další kolo pro zájemce, navíc posunulo hranici věku pro žadatele z 36 na 45 let. Kromě věku musí zájemci splnit podmínky určitého příjmu, pro byty různých velikostí je stanovená minimální a maximální hranice.

Reklama

Související témata:

Doporučované