Hlavní obsah

Na Mendelovu univerzitu přicházejí akademici z Charkova zasaženého válkou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Tým akademiků z Charkova bude pokračovat v práci na Mendelově univerzitě v Brně. Vysoká škola chystá smlouvu pro ukrajinského profesora Volodymyra Rodčenka a je připravená i na jeho doktorandy.

Článek

ČTK to řekl mluvčí školy Filip Vrána. Rodčenko je prorektorem Charkovské národní univerzity V. N. Karazina, ve vlasti přišel o bydlení. Bombové útoky ruských invazních vojsk se nevyhnuly ani univerzitním budovám.

Rodčenkův tým v minulosti pracoval například na strategii ekonomického rozvoje Charkova, věnoval se také zeleným energiím a souvisejícím tématům. „Charkov dnes není místo k životu. Vzali jsme děti a všechny další, koho jsme mohli, a jeli,“ uvedl Rodčenko, který do Brna dorazil po čtyřech dnech cesty o víkendu.

S rodinou a ostatními jeli dvěma auty. „Problémem je nedostatek paliva, hodně lidí proto jezdí vlakem,“ uvedl Rodčenko.

K Mendelově univerzitě má ukrajinský profesor vazby z minulosti. „Dělali jsme spolu nějaké projekty, psali články,“ uvedla absolventka Mendelovy univerzity Natálie Veselá, která s Rodčenkem byla po celou dobu od začátku invaze v kontaktu.

Vedení provozně-ekonomické fakulty nyní zjišťuje, jak Rodčenka s kolegy zaměstnat. „Směřujeme k uzavření pracovní smlouvy. Pevně věříme, že se k panu profesorovi v nejbližších dnech připojí i doktorandi. Také ty zapojíme, někteří jsou ještě v průběhu studia, které u nás budou moci dokončit,“ uvedl děkan provozně ekonomické fakulty Pavel Žufan.

Univerzita uprchlíkům poskytuje ubytování na kolejích. „Jsme rádi za zázemí na Mendelově univerzitě i za práci, rozhodně chceme být přínosem a ne jen sedět se založenýma rukama,“ uvedl Rodčenko, který před šesti lety v Charkově zakládal Karazin Business School. Jako prorektor působí od poloviny loňského roku. Rodčenko má čtyři děti. V Brně působí i jeho dcera, která studuje v rámci Erasmu na Masarykově univerzitě. „Jsme velmi vděční Mendelově univerzitě za srdečně přivítání a kvalitní zázemí a organizaci našeho pobytu,“ dodal Rodčenko.

Reklama

Doporučované