Hlavní obsah

Památkáři našli ztracený hrob uznávaného brněnského architekta Wiesnera

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Památkáři našli ztracený hrob významného brněnského architekta 20. století Ernsta Wiesnera. Je autorem například brněnského krematoria, vily Stiassni či budovy současného sídla brněnského rozhlasu.

Článek

Wiesner, který užíval jméno Ernst i Arnošt, z Brna uprchl na počátku okupace v roce 1939. Zbytek života strávil v Anglii, mimo jiné v Liverpoolu. Tam i zemřel a byl pohřben. Jeho hrob však odborníci i odborná literatura označují za zničený. Objev hrobu oznámila v sobotu ve vysílání Českého rozhlasu Brno kastelánka vily Stiassni Kateřina Konečná. Ta kontaktovala spolek přátel allertonského hřbitova, kde měl být architekt pohřbený.

„Reakce byla nečekaně rychlá. Zareagoval Steven Horton, který o náhrobku dokonce věděl. Bylo to až překvapivé, jak rychle vše šlo,“ řekla. Hrobové místo je předplacené na 100 let od data pohřbu. Do budoucna by chtěla se spolkem zajistit jeho vyčištění a úpravu, protože Wiesner neměl děti.

Zatím mají památkáři k dispozici fotografii kamene z liverpoolského hřbitova, na němž je architektovo jméno, profese i datum narození a smrti. Křestní jméno je uvedeno v anglické podobě Ernest.

Ernst Wiesner se narodil 21. ledna 1890 v židovské rodině ve slovenských Malackách. Začátkem 20. století se s rodiči přestěhoval do Brna. Vystudoval vídeňskou výtvarnou akademii, od roku 1918 začal v Brně působit jako uznávaný architekt. Po autorsky plodných 20. letech začala Wiesnerova tvorba postupně stagnovat, v roce 1939 emigroval před nacisty do Británie. Do Brna se vrátil koncem 40. let, s nástupem komunistické moci natrvalo přesídlil do Liverpoolu, kde zemřel 15. července 1971.

Je autorem například památkově chráněné budovy brněnského krematoria nebo současných sídel krajského státního zastupitelství a Českého rozhlasu Brno v centru města. Kromě komerčních sídel se zabýval i návrhy vil, bytových domů nebo továrních areálů. Řada nemovitostí z Wiesnerova ateliéru vyrostla také na severu Moravy, v Polsku a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Doporučované