Hlavní obsah

Vědci z Brna přidali do náplastí rybí olej a část ran tyto náplasti hojily lépe

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hojivé náplasti s přidanými nanočásticemi s rybím olejem mohou hojit kožní rány po popáleninách lépe než běžné postupy. Vyplynulo to z výzkumu, který provedli vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (AF MENDELU).

Článek

Ve spolupráci s dalšími institucemi testovali náplasti v šesti různých variantách na prasatech, kterým se hojí kůže stejně jako u člověka. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána.

Inspirací pro výzkum byli lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Oslovili nás s tím, že mají s rybím olejem dobré zkušenosti. Využívali ho u onkologických pacientů, kterým po vyoperování nádoru zůstaly rozsáhlé rány a ty se díky nápojům obsahujícím rybí olej údajně lépe hojily,“ uvedl vedoucí projektu Tomáš Komprda z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.

Vědci testovali šest variant náplastí a sledovali několik parametrů ohledně procesu hojení kůže. Jako kontrola sloužil základ náplasti zvaný kryt, do něj vědci vložili samotné organické nanočástice, samotný rybí olej a samotné antibiotikum mupirocin, které se při hojení kožních ran běžně používá. Dále připravili variantu, kdy do krytu vložili nanočástice s rybím olejem a nanočástice s mupirocinem.

Testovaná kombinace organických nanočástic a rybího oleje nejlépe ze všech sledovaných parametrů působila na tvorbu hydroxyprolinu, což je stěžejní aminokyselina pro tvorbu kolagenu, hlavní strukturní bílkovinu pojivových tkání. „Kolagen musí vznikat ve správném množství, aby se rána dobře hojila, ale zároveň nevznikaly velké jizvy. V experimentu se nám ukázalo, že vlivem spojení nanočástic a rybího oleje se tvořilo skutečně více hydroxyprolinu, než jsme pozorovali v ostatních vzorcích,“ uvedl Komprda. Odborníci podle Vrány také zjistili, že rybí olej působí v porovnání s antibiotikem mupirocin lépe na přepis genů ovlivňujících proces hojení, tedy například na tvorbu nových cév a tvorbu kolagenu.

Hotové náplasti vědci zkusili na prasatech a po dobu tří týdnů u nich sledovali hojení kožních ran. „Zajímavé bylo, že samotný rybí olej, mupirocin a kombinace nanočástic s rybím olejem měly vrchol tvorby nových cév už 14. den a po něm tvorba klesala. Kdežto kontrolní a ostatní varianty stoupaly až do 21. dne. To značí skutečně zrychlenou tvorbu cév jako předpoklad rychlejší proliferace,“ řekl Zbyšek Sládek z Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat. „Rozhodně v tuto chvíli nejsme ve stavu, kdy můžeme říct, že začneme do všech náplastí na hojení popálenin přidávat nanočástice s rybím olejem. Léčení kožních ran jsme určitě nevyřešili. Dílčí výsledky jsou nicméně zajímavé a ukazuje se, že náplasti mohou fungovat zase o něco lépe než ty v současnosti používané,“ dodává Komprda.

Vědci nyní přemýšlí nad dalšími variantami experimentů a možnostmi, jak by se léčivé účinky náplastí pro hojení kožních ran daly zlepšit. Nabízí se například využití anorganických nanočástic místo organických.

Reklama

Související témata:

Doporučované