Hlavní obsah

Zaměstnancům městských firem v Brně by mohly mzdy vzrůst o 2000

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zaměstnancům 11 firem vlastněných Brnem by mohly mzdy vzrůst o 2000 korun. S ohledem na růst inflace a cen to navrhne Filip Leder (KDU-ČSL), předseda koncernu sdružujícího městské firmy.

Článek

Kromě toho je Leder předsedou představenstva odpadové firmy SAKO Brno, kde už situaci projednal s kolegy a příští týden by o tom mělo rozhodnout představenstvo. Kromě navýšení platu o 2000 navrhuje i podporu 1000 korun na nákup ročního jízdného MHD. SAKO Brno má kolem 450 zaměstnanců, všech 11 firem přes 4700 zaměstnanců.

Leder jednal se zástupci odborových organizací firem. „Tématem byla sociální situace zaměstnanců v souvislosti s rekordní inflací, zvyšujícími se cenami, rostoucími náklady na bydlení včetně hypotečních sazeb i zvyšujícími se náklady na potraviny,“ uvedl Leder.

Vzešel z toho jeho návrh na zvýšení mezd o 2000 korun a příspěvek 1000 korun na roční jízdné MHD. Ve společnosti SAKO Brno už má Leder návrh předjednaný, příští týden o něm rozhodne představenstvo. Pokud ho potvrdí, mzda by se zvýšila od 1. 8. a na jízdné byl příspěvek od 1. 1. příštího roku, což by mělo zaměstnancům pomoct řešit rostoucí ceny paliv.

Stejné doporučení dá Leder i na zasedání koncernového výboru městských firem, které se uskuteční tento týden. „Nejde kompenzovat inflaci celou, protože to není v ekonomických silách společností. Ale nějakým způsobem musíme tu situaci řešit,“ dodal Leder. Ve společnosti SAKO by měla firma na zvýšení mezd peníze mít, u jiných by podle Ledera nejspíš muselo pomoct město.

Město vlastní například dopravní podnik, lesy města, teplárny, technické sítě nebo veletrhy. Mají asi 4700 zaměstnanců, koncern spravuje majetek přesahující 12 miliard korun.

Reklama

Doporučované