Hlavní obsah

Cheb připravuje rekonstrukci špejcharu i kulturního domu na Zlatém vrchu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Cheb připravuje rekonstrukci dvou zanedbaných objektů, historického špejcharu v centru a bývalého kulturního domu na Zlatém vrchu. Záměr město projedná s obyvateli z okolí. U každého z projektů jde o investici desítky milionů.

Článek

U špejcharu, tedy někdejší sýpky na skladování obilí a poté i zbrojnice, zadalo město zpracování studie využití. Ta předpokládá, že v historické budově vznikne tesařská dílna a zázemí pro výzkum historických střešních krovů, které jsou v Chebu ve své celistvosti jedny z nejvzácnějších v Evropě. Město chce ale uklidnit okolní obyvatele, že tesařská dílna bude sloužit hlavně pro výzkumné a osvětové účely, nebude tedy trvalým zdrojem hluku.

„Podle předběžných odhadů by rekonstrukce špejcharu a okolí měla stát zhruba 50 milionů korun. Město by chtělo na úpravy získat dotaci z Národního plánu obnovy, která by mohla pokrýt až 100 procent uznatelných nákladů,“ uvedl místostarosta Chebu Ladislav Hrubý (VPM).

Podobně nákladný je projekt využití bývalého kulturního domu na sídlišti Zlatý vrch. Zanedbaná a nevyužívaná budova by měla po přestavbě sloužit 3. základní škole a Domu dětí a mládeže Sova. Škola by v objektu mohla mít některé učebny a školní aulu, dům dětí by sem mohl umístit zázemí pro některé kroužky.

Také v případě bývalého kulturního domu chce město využít dotace. Protože jde v podstatě o nevyužívanou stavbu, chce požádat o dotaci na revitalizaci brownfieldů, která by mohla pokrýt až 50 procent nákladů.

Obě zamýšlené investice jsou zatím ve stadiu přípravy a vedení města chce před definitivním zpracováním projektových dokumentací získat podporu od místních obyvatel. Proto pořádá veřejné prezentace obou připravovaných záměrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované