Hlavní obsah

Cheb začne hledat nového dodavatele rozestavěné lávky přes nádraží

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Cheb bude muset najít co nejdříve nového dodavatele rozestavěné lávky přes vlakové nádraží. Původní zhotovitel, firma Raeder & Falge, se dostala do insolvenčního řízení.

Článek

I když zatím soud úpadek firmy nevyhlásil, práce na stavbě lávky skoro za 150 milionů korun se už na začátku srpna zastavily. Město tak musí vybrat vhodný způsob, jak sehnat firmu, která by v započaté stavbě pokračovala.

„Insolvenční řízení by samo o sobě nemuselo dostavbě bránit. Ale zhotovitel na stavbě ukončil práci. My jsme pak na radě města s firmou ukončili smlouvu a toto rozhodnutí bylo zasláno i předběžnému insolvenčnímu správci, který byl jmenován Krajských soudem v Ústí nad Labem, a také na Státní fond dopravní infrastruktury, (SFDI),“ uvedl místostarosta Chebu Ladislav Hrubý (VPM). Část prostředků na stavbu má město přislíbeno právě z SFDI.

Podle něj si musí nyní město vyjasnit, jakou formou bude nového dodavatele hledat. Jako nejpravděpodobnější se jeví jednací řízení bez uveřejnění, které umožňuje v naléhavých případech oslovit přímo možné dodavatele a dohodnout se s nimi na dokončení stavby. Čeká se ale ještě na zprávu technického dozoru, která má ujasnit hlavně to, jaké náklady by městu vznikaly, pokud by stavba zůstala v současném stavu po delší dobu. První odhady uvádějí částku okolo milionu korun měsíčně jen za ostrahu, výluky a podobně.

Na stavbě, která už měla být podle původní smlouvy dokončena, se zatím proinvestovalo asi 58 procent nákladů. To znamená, že zbývá zaplatit ještě asi 70 milionů korun. Podle vedení města je ale jasné, že zbytek stavby se nepodaří zajistit za stejné peníze jako v případě původní smlouvy, která vznikla ještě v době před prudkým zdražováním stavebních materiálů, později i pohonných hmot a energií.

Insolvenční řízení s firmou Raeder & Falge (nyní RAF Stavby) bylo zahájené na podnět jednoho z věřitelů 2. srpna. Do dnešního dne se na soud obrátilo 85 věřitelů, pohledávky jdou do mnoha milionů korun. Soud kvůli obavám věřitelů přidělil firmě předběžného insolvenčního správce. Jeden z velkých věřitelů, Česká spořitelna, navrhl soudu, aby nad firmou vyhlásil úpadek a řešil ho formou konkurzu. Samotná firma se sice opakovaně vyjádřila, že je schopna v činnosti pokračovat, ale kromě insolvenčního řízení má problémy i s účetnictvím. Jak napsala ve svém vyjádření soudu, firma, která pro Raeder & Falge účetnictví spravuje, je zadržuje a se stavební firmou nekomunikuje. Ta tak nemůže ani soudu předložit údaje z hospodaření firmy.

Reklama

Související témata:

Doporučované