Hlavní obsah

Františkovy Lázně podpořily výstavbu rehabilitační kliniky za 1,7 miliardy korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé Františkových Lázní na Chebsku dnes podpořili výstavbu rehabilitační kliniky v objektu Luisiných lázní odhadem za 1,7 miliardy korun.

Článek

Vedení města schválilo koncesní smlouvu se soukromým investorem, který má nevyužívaný areál opravit a následně provozovat. Nové zdravotnické zařízení se stane také vzdělávacím centrem. Součástí bude vysokoškolský kampus pro zhruba 120 studentů.

Zařízení Luisa Reha Klinik má být zaměřené na rehabilitaci lidí po autonehodách nebo po mozkových příhodách. Počítá se v něm se 170 lůžky ambulantní péče, neurorehabilitační klinikou, oční klinikou i prostory pro výuku. Část péče by měla být hrazena pojišťovnami, zbytek by měl být určen pro samoplátce. Podle starosty by se tak Františkovy Lázně mohly stát významným centrem rehabilitace. Práci by v něm mělo najít zhruba 200 zaměstnanců z lékařských či nelékařských oborů.

„Klinika má ambice mít ve svém spojení i vysokoškolský kampus, který je připraven pro studium zhruba 120 studentů v oboru neurorehabilitace a spinální rehabilitace. Je to unikátní projekt v České republice a má dnes oporu jak na ministerstvu zdravotnictví a zároveň ten kampus na ministerstvu školství,“ řekl starosta Jan Kuchař (STAN). Rehabilitační klinika by měla spolupracovat například s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni či chebskou střední a vyšší odbornou zdravotnickou školou. Podle místostarosty Otakara Skaly by studium na klinice mohlo přilákat mladé lidi do města, kde by mohli i dál zůstat.

O záměru vybudovat ve městě moderní kliniku jedná radnice asi čtvrtým rokem. Památkově chráněný komplex historických budov Luisiných lázní je nyní prázdný a ve špatném technickém stavu. Objekt, který dál zůstane v majetku města, by se tak mohl zachránit. Původní odhady nákladů na rekonstrukci činily 800 milionů korun. Po rozšíření projektu o vysokoškolský kampus a vzhledem k aktuálním cenám na stavebním trhu se náklady odhadují na 1,7 miliardy korun. Projektová příprava by měla stát 45 milionů korun. Investor bude hledat externí zdroje financování, jako jsou dotace nebo úvěry.

Koncesní smlouvu bude nyní posuzovat ministerstvo financí. Projektové práce by měly začít příští rok.

Reklama

Doporučované