Hlavní obsah

Kostel ve Skocích na Karlovarsku dostane po letech tři nové zvony

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do poutního kostela Navštívení Panny Marie ve Skocích u Žlutic na Karlovarsku se po letech vrátí tři zvony. Před nedávnem se je podařilo odlít díky úsilí místního spolku Pod střechou a dárcům.

Článek

Zvony byly vyrobeny ve zvonařské dílně Tomášková - Dytrychová v Brodku u Přerova. Křest a žehnání tří nových kostelních zvonů se uskuteční 11. září.

Tři nové zvony navrhl brněnský autor Petr Janda a jsou sladěné s dochovaným zvonem. Největší zvon, takzvaný hrubák, má hmotnost 496 kilogramů. Je vyladěn na tón a1 a zasvěcen Panně Marii. Prostřední, poledňák, o váze 128 kilogramů je vyladěn na tón fis2 a zasvěcen sv. Ivanovi a sv. Vintířovi. Třetí a nejmenší zvon s 31 kilogramy, kterému se říká umíráček, je vyladěn na tón d3 a zasvěcen Přebolestné Matce Boží.

„O výtvarnou stránku nových zvonů se postaral výtvarník Stanislav Míka a Leticie Dytrychová. Zvony mají bohatou výzdobu a jsou opatřeny nápisy, na přání dárce získaly zvony speciální povrchovou úpravu,“ uvedl ze spolku Petr Linhart. Po ulití a vystrojení byly zvony převezeny do kaple sv. Scholastiky v Rajhradicích u Brna, kde byly až do převozu do Skoků vystaveny.

V souladu s tradicí budou nové zvony před zavěšením do věží a prvním zvoněním ve Skocích pokřtěny a požehnány při slavnosti, která začne 11. září v 11:00 hodin mší svatou. Celebrovat ji bude emeritní biskup František Radkovský a opat Filip Zdeněk Lobkowicz. Zvony budou mít při křtu celkem 27 patronů.

Dva největší původní barokní zvony byly zrekvírovány pro válečné účely za první světové války. V roce 1936 byly místo nich ulity nové, největší o hmotnosti 500 kilogramů a prostřední o váze 247 kilogramů. Ty byly opět zrekvírovány za druhé světové války. Původní malý barokní zvon byl ukraden po roce 1998. Zachránit se před zloději podařilo pouze zvon sanktus, který je nyní uložen v klášteře Teplá na Chebsku a byl ulitý v roce 1926.

V Karlovarském kraji o navrácení zvonů do kostela usiluje také spolek Loketské zvony v Lokti na Sokolovsku. Farní kostel svatého Václava díky veřejné sbírce dostal nový zvon po 80 letech.

Reklama

Související témata:

Doporučované