Hlavní obsah

Oprava památkově chráněné Myslivny v Ostrově bude hotová ke konci roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rekonstrukce památkově chráněné Myslivny v Ostrově na Karlovarsku bude hotová ke konci roku. Budou tam byty, ale i stálá expozice ostrovského porcelánu. Přestavba objektu v centru města vyjde na 40 milionů korun.

Článek

Pokročilost stavebních prací si mohou lidé mimořádně prohlédnout v sobotu 10. září. „V horních patrech už jsou položené dlažby i obklady, jsou zakryté podhledy a nyní se přesunuly práce do spodních pater. Tam už jsou hrubé práce také hotové. Ve spodních prostorách připravujeme expozici porcelánu, máme na to studii, jak by to celé mělo vypadat,“ uvedl místostarosta Marek Poledníček (nez.).

Myslivna je kulturní památkou, stojí navíc v městské památkové zóně. Vzniknout tam má 13 nadstandardních bytů včetně tří mezonetových. Kromě střechy, která je již po rekonstrukci, stavbaři opraví vnitřek budovy i fasádu. Do budoucna se počítá také s úpravou okolí.

Byty by chtěla radnice začít nabízet ihned po konci přestavby. Část bytů se bude veřejně soutěžit, zbylé se ponechají například pro lékaře či učitele, tedy profesím, jež ve městě chybí.

Expozice porcelánu by měla být hotová na jaře příštího roku. Historická sbírka porcelánu pochází z bývalé ostrovské porcelánky Pfeiffer a Löwenstein a čítá více než 700 předmětů. Na začátku roku byla zapsána do centrální evidence sbírek ministerstva kultury, a získala tak vyšší ochranu. K nejvzácnějším kouskům sbírky patří servis Calais z tenkostěnného porcelánu čínského typu, který získal ocenění v roce 1925 v Paříži. Stejným typem servisu byl vybaven i salonní vůz bývalého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Letos má šestnáctitisícové město na akci v rozpočtu 30 milionů korun. Loni, kdy rekonstrukce začala, investovalo deset milionů korun. Na opravu střechy dala radnice 6,5 milionu, přičemž 1,5 milionu korun pokryla dotace z fondu ministerstva kultury na záchranu objektů v městských památkových zónách.

Reklama

Související témata:
Myslivny

Doporučované