Hlavní obsah

V Karlových Varech představili zlatou minci k výročí 95. narozenin královny Alžběty II.

Foto: Pixabay.com

Karlovy Vary (ilustrační foto).

Reklama

V Karlových Varech dnes představili zlatou minci o váze jednoho kilogramu k výročí 95. narozenin královny Alžběty II.

Článek

S odchodem britské královny vzrostla poptávka po vzácných mincích a jiných sběratelských předmětech s jejími motivy. Pamětní mince, vyrobená v omezeném množství 18 kusů, patří aktuálně na českém trhu k nejžádanějším, řekl dnes novinářům generální ředitel společnosti Zlaťáky Martin Štich. Na prodejní výstavě v karlovarském Becherplatzu je ke zhlédnutí po celý únor.

Zlatá mince o nominálu 1000 liber byla vyrobena v roce 2021 pouze v 18 kusech pro celý svět. Vyrazila ji britská královská mincovna Royal Mint. Kromě portrétu a iniciál panovnice je na ní znázorněno devět květů růží, které symbolizují devět dekád její vlády, a 56 lístků zobrazujících jednotlivé země, které patří pod Společenství národů. Její prodejní cena je 2,5 milionu korun, váha jeden kilogram a průměr deset centimetrů. Světový rekord drží mince Zlatý klokan, jež se s váhou jedné tuny a hodnotou jedné miliardy českých korun zapsala do dějin jako největší mince s podobiznou královny.

Největší nárůst zájmu po mincích s královninou podobiznou se projevoval přibližně dva měsíce po jejím úmrtí loni v září. Poptávka se týkala zlatých i stříbrných mincí a vzrostla o desítky procent. Zájem byl o běžné investiční mince s tematikou královny, například o britské mince Britannia či australské Kangaroo, ale i o numismatiku – sběratelské mince, které byly vydány třeba k 65. či 70. výročí vlády, k 95. výročí narození či diamantovému výročí svatby s princem Philipem. Podle analytika společnosti Jakuba Petrušky jsou tyto mince vyprodané a dají se případně sehnat na sekundárním trhu, jako jsou aukce, numismatické prodejny či na internetu.

V poslední době roste obecně zájem o investice do drahých kovů. Důvodem je zvyšující se inflace, současná geopolitická situace v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, ale i jejich poměrně stabilní hodnota. „Globální krize, ať už je to epidemie covidu, nebo válka na Ukrajině, nebo jakákoli jiná krize, zlatu i obecně cenným kovům nahrává. Lidé chápou, že peníze ztrácejí hodnotu, a chtějí peníze nějak ochránit. Zlato je v podstatě jediné, které pokulhává s inflací,“ řekl ředitel. Navíc je podle něj mezi lidmi je v České republice poměrně rozšířená sběratelská tradice.

Reklama

Doporučované