Hlavní obsah

Klicperovo divadlo uvede v sobotu premiéru komedie Doma, jsem zlato!

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v sobotu 26. února uvede odloženou premiéru komedie britské dramatičky Laury Wade Doma, jsem zlato! v režii Jana Holce.

Článek

Půjde o první premiéru Klicperova divadla v kalendářním roce 2022, informovali dnes ČTK jeho zástupci. Zároveň půjde o vůbec první uvedení této hry v Česku. V sobotu začne v 19:00 na hlavní scéně. Premiéra se měla konat 19. února, ale kvůli nemoci byla odložena.

„Trvalo skoro dva roky, než jsme mohli tuto skvělou věc začít zkoušet. Zajímavé je, že za tu dobu se hra stala ještě aktuálnější a její uvedení ještě důležitější, protože veřejným prostorem začaly otřásat nejrůznější kauzy spojené s hnutím Me too a v Čechách se konečně začala vést diskuze o palčivých problémech lidského soužití, o stereotypech spojených s mužskou a ženskou rolí,“ uvedl dramaturg inscenace Martin Satoranský.

Tato komedie měla světovou premiéru 25. června 2018 v Theatr Clywd ve Walesu, aby se následně přesunula na prkna National Theatre London a v roce 2019 završila své tažení po britských divadlech v londýnském West Endu. V témže roce získala hra nejprestižnější ostrovní divadelní ocenění Laurence Olivier Award za nejlepší novou komedii, uvedlo na webu Klicperovo divadlo.

„Laura Wade se ve svém chytrém a svižném textu zabývá postavením mužů a žen v moderní společnosti, ale i touhou dnešního člověka opustit složitý svět plný stresu a zmatků. Autorka pomocí vtipných dialogů, skvěle napsaných postav a výbušných situací rafinovaně reflektuje celou sérii palčivých problémů, které nás v přetechnizované a informacemi přesycené době trápí,“ uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Ústřední postavou hry je Judy, mladá žena, která chce být dokonalou manželkou v dokonalém domově. Ztvární ji herečka Lucie Andělová. V roli manžela Judy, realitního makléře Johnnyho, diváci uvidí Jakuba Tvrdíka. Druhý partnerský pár a přátele Judy a Johnnyho ztvární Natálie Holíková a Michal Lurie. Tuto čtveřici doplňuje Judyina excentrická a nonkonformní matka Sylvie v podání Martiny Novákové a Johnnyho nadřízená z realitní kanceláře Alex, kterou hraje Michala Gatialová.

Hudby se ujal David Hlaváč, choreografie Michal Necpál a rej komických situací, zpěvu a tance se odehraje ve scéně Jána Tereby, kterou doplňují kostýmy výtvarnice Heleny Tavelové.

Reklama

Doporučované